Śledzie opiekane w zalewie octowej

Człowiek żyjący w XXI wieku powinien zawsze mieć w lodówce coś, co w godzinie głodu może po prostu wyjąć i od razu zjeść. Na dodatek najlepiej, żeby były to dania, które można przechowywać przez dłuższy okres, w razie gdyby czarna godzina nie nadchodziła przez jakiś czas. Takie właśnie są opiekane śledzie, o których zdaje się dzisiaj nieco zapomnieliśmy, a szkoda.

Śledź to jedna z tańszych ryb dostępnych na dzisiejszym rynku. Mimo to, ta niepozorna rybka nie ustępuje ilością właściwości odżywczych droższym i bardziej eleganckim gatunkom.
Zbliża się zima, a razem z nią czas, kiedy to właśnie po śledzie częściej sięgamy. Uprzedzając więc o kilka dni śledziową gorączkę, przedstawiam pierwszy przepis z ich wykorzystaniem.
Do tego rodzaju potrawy wybieram małe rybki, których nie tylko nie trzeba kroić, ale też szybko się smażą i przechodzą smakiem zalewy. Świetnie też prezentują się w słoju – jak na śledzie…

Składniki:

  • 500g-1kg świeżych tuszek śledziowych
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2-3 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • ok. 1cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuszki śledziowe umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem i otocz dokładnie w mące strząsając jej nadmiar.
  • Usmaż rybki na rumiano wkładając je na rozgrzany olej. Osącz z nadmiaru tłuszczu w razie konieczności.
  • Cebulę pokrój w plasterki lub piórka. Imbir posiekaj w cienkie plasterki. Zalej wodą i dodaj przyprawy. Całość zagotuj.
  • Na suchą patelnię wysyp cukier i dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj tak długo (nie mieszaj!) aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor.
  • Karmel dodaj do wywaru. Ostrożnie, może pryskać!
  • Do gotującego się wywaru dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia i przestudź.
  • W słoju ułóż usmażone ryby i zalej przestudzoną zalewą. Zakręć słój i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.

Porady:

1. Zalewy z podanych składników powinno starczyć na zalanie około 1 kg śledzi upchanych dość gęsto w słoju.

2. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać też inne gatunki ryb, świetnie nadaje się do tego np makrela przyrządzona w ten sam sposób

3. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2-4 dniach i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju do miesiąca.

 

Smacznego!

10 Odpowiedzi

    1. Dziękuję, dawno nie słyszałam większego komplementu. Cieszę się, że udało mi się zwykłe śledzie pokazać w ciekawy sposób :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *