Słodko – ostre grillowane krewetki

Krewetki jeszcze do niedawna były u nas produktem nieznanym i niemal niedostępnym. Gdy pojawiły się na półkach sklepowych patrzyliśmy na nie z nieufnością. Moje pierwsze przygody z nimi nie należały do zbyt udanych. Po pierwsze ani tamten produkt nie był odpowiedniej jakości, ani też ja nie wiedziałam jak się z nim obejść. Dziś już wiem, że krewetek nie należy się obawiać, wystarczy poddać je delikatnej obróbce, aby smakowały wyśmienicie.

Okazało się też, że dzieci za nimi wprost przepadają – prawdopodobnie ze względu na ich piękny kolor i subtelny smak. Delikatne mięso krewetek świetnie się smaży w warunkach domowych, ale też rewelacyjnie sprawdza się w plenerze, gdy do dyspozycji mamy rozgrzane ruszta grilla. To świetna alternatywa dla klasycznego ogrodowego menu, bo chociaż coraz częściej eksperymentujemy z nowościami, to wciąż na ruszcie króluje karkówka i kiełbaski. Krewetki z pewnością zachwycą każdego, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. W tym wydaniu są wyśmienite – soczyste, delikatne, jednocześnie słodkie, kwaśne i wyraźnie pikantne z dymnym aromatem grilla. Jedzenie ich palcami sprawia ogromną frajdę. Warto tylko pomyśleć o miseczkach z wodą, aby goście mogli opłukać sobie dłonie po jedzeniu.

Do moich ostro-słodkich krewetek podałam domowy chlebek naan, który świetnie sprawdza się na grillu. Placki fantastycznie pieką się na ruszcie, ale z powodzeniem można też przygotować je w domu i przed podaniem odgrzać.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 0,5kg krewetek (najlepiej nieobranych, w całości)
  • 1/3 szklanki mocno pikantnego ketchupu – Tesco Grill Pikantny ketchup z puree z papryki jalapeño
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić jasnym sojowym)
  • szczypta mielonego chili (opcjonalnie, ilość wg uznania)
  • 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju arachidowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki umyj i osusz. Jeśli są mrożone, rozmroź je przed użyciem na sicie.
  • Jeżeli planujesz użyć obranych krewetek, przed włożeniem je na grilla, nabij „ogonki” na szpikulce do szaszłyków. Ułatwi to znacznie ich obróbkę.
  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą. Odłóż 1/3 szklanki, a pozostałą marynatą polej krewetki. Dokładnie obtocz je w sosie.
  • Odstaw na 30-60 minut.
  • Zamarynowane krewetki układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10 minut aż staną się pomarańczowo-różowe i lekko zrumienione.
  • Upiecz lub odgrzej na ruszcie chlebki naan lub inne pieczywo.
  • Gotowe krewetki ułóż na półmisku, udekoruj cząstkami cytryny i natką pietruszki lub kolendry.
  • Podawaj z odłożoną częścią sosu i pieczywem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Uwielbiam krewetki! Takie z grilla musza byc wysmienite (zdjecia mowia same za siebie). Zjadlabym wszystkie :))

  2. ~Merkuria says:

    Dobrze przygotowane krewetki to podstawa przyjemności.Mój mąż kiedyś zrobił,to się zjeść nie dało. Pokażę mu ten przepis,niech się wykaże :D Tym bardziej,że paczka „robaczków” leży w zamrażalniku,a niedługo mamy gości.

  3. Uwielbiam krewetki, więc skorzystam z przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close