Ciasteczka bez jajek – śmietankowe krążki

 

Ciasteczka bez jajek brzmią dziwnie i nasuwa się myśl, czy są wystarczająco kruche i smaczne. Są, a powiem więcej – to jedne z najlepszych ciastek, jakie robiłam. Często wracam do tego przepisu.

Właśnie zdałam sobie sprawę, że wykorzystałam cały tygodniowy zapas jajek w zaledwie trzy dni i w zasadzie nie wiem do czego… Za to chrapka na słynne „coś do kawy” jest i to niemała… Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia… W tym przypadku rozwiązania są dwa: iść dokupić mendel jaj –  przecież nie mieszkam na odludziu, czy też „bezkurzej wyspie”, albo wykombinować coś słodkiego bez ich użycia. Ciasteczka bez jajek to w takiej sytuacji jedyna możliwość.

W takiej chwili wyciągam swoją tajną broń – przepyszne ciasteczka bez jajek – śmietankowe, rozpływające się w ustach, niebiańsko maślane, teksturą i smakiem przypominające odrobinę ciasto francuskie (a co najmniej półfrancuskie) i choć z podanych składników wychodzi aż 60 ciasteczek, a najlepsze są świeże, nie warto robić ich mniej, bo nie można oprzeć się przed sięgnięciem po następny krążek oprószony cukrem i migdałami…

4 z 3 głosów

Śmietankowe krążki

Proste ciasteczka bez dodatku jajek w składzie. Wyjątkowo smaczne na każdą okazję.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
  • 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  • Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
  • Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
  • Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
  • Podawać świeże.

Podpowiedzi i notatki

Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
Okazja: Deser
Rodzaj dania: Ciastka, Dla Dzieci

Smacznego :)

 

 

Join the Conversation

  1. ale mi narobiłaś smaku od rana:) postanowiłam piec ;)

    1. Pastelle Author says:

      Kochana, naprawdę warto je upiec. Nie są pracochłonne, a efekt jest powalający. :)

  2. Znam ten ból gdy jaj zabraknie… Ja jeszcze nie przestawiłam się na większe zużycie ale odkąd moje Dziobaki zasmakowały się w jajówie to jaj ciągle mi braknie :( Ciacha by się zjadło ale chęci by do sklepu gnać brak… Moje modły o słodkości bez jaj zostały wysłuchane:) Super przepis, kradnę:) pozdrawiam kami

    1. Pastelle Author says:

      Otóż to… te chęci i jeszcze jak pomyślę, że miałabym ciągnąć się z półtorarocznym brzdącem i oprócz jajek kupić pół tony niepotrzebnych rzeczy – „daaaaajjjjjjjjjjjjiii” potrafi być bardzo przekonujące, a później to wszystko taszczyć po schodach…
      W każdym razie te ciasteczka są tak pyszne, że można je piec nawet gdy w lodówce siedzi kopa jaj. Pozdrawiam :)

  3. ~Esmeralda says:

    Świetny przepis :)

  4. Wyglądają taaaak pysznie :)

  5. już Ci mówiłam, że je podkradnę. lubię takie proste, a oszałamiające wypieki.

    1. Pastelle Author says:

      Ależ proszę bardzo, mam nadzieję, że zasmakują :)

  6. mniam mniam:*

  7. MMmmm… wyglądają jak kupne, które uwielbiam :)

    1. Pastelle Author says:

      Ale zapewniam, że to domowy wypiek ;) Polecam :)

  8. świetny przepis…i wygląda pysznie…znajdę chwile i sama spróbuje je zrobić!
    zapraszam też na mojego nowego bloga
    http://qlinarni.blog.pl

    1. Pastelle Author says:

      Polecam i dziękuję za zaproszenie :)

  9. W prostocie siła . Dlatego przepis wspaniały

    1. Pastelle Author says:

      Święta prawda… Dziękuję :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  10. Proste i naprawdę dobre!

  11. Ile ciasteczek wychodzi z powyższego przepisu?

    1. Małgosia Author says:

      Trudno jednoznacznie stwierdzić ile wyjdzie ciasteczek. Różnice mogą wynikać z wielkości dziurek, średnicy ciastek, stopnia rozwałkowania ciasta itp. Niemniej jednak powinno wyjść co najmniej 30-35 ciastek.

  12. Genialne ciacha, proste, a przepyszne, maślane i chrupiące, świetny przepis, polecam :)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że ciastka smakują, też je uwielbiam. Pozdrawiam i zapraszam po kolejne inspiracje :)

  13. wczoraj pokazałam mężowi, dziś jak wróci z pracy będziemy robić:) trzymajcie kciuki to jego pierwsze kroki w pieczeniu:P

  14. Nie trzeba żadnego środka sulchniającego ?

    1. Małgosia Author says:

      Nie trzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close