Śniadaniowe muffinki z otrębami, bananem i Daim

Jak miło rozpocząć dzień filiżanką kawy i kawałkiem świeżej muffinki z otrębami, która zapewni nam zastrzyk energii na cały poranek. Skrywa w sobie wszystko to, co powinno znaleźć się w pełnowartościowym posiłku – otręby, słodkie i zdrowe banany i odrobina rozpusty pod postacią karmelowego batonika Daim, oblanego rozpływającą się w ustach czekoladą.

Zresztą, co ja będę je wychwalać… Upieczcie i spróbujcie sami, a ja idę zjem swoją, zanim ktoś inny mnie nie uprzedzi… Są pyszne i łatwe do przygotowania – przekonajcie się sami.

Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem, a rano zabrać do pracy (lub szkoły) i cieszyć się ich smakiem w porze drugiego śniadania.

 

bananowe muffinki z otrębami

Bananowe muffinki z otrębami i Daim

Idealne na śniadanie
Czas przygotowania: 25 minutes
Czas gotowania: 25 minutes
Czas całkowity: 50 minutes
Okazja: Śniadanie
Porcji: 12

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru Demerara
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę bananów 2 małe banany
  • 4 batoniki Daim pokrojone w kostkę ok 1 szklanki
  • garść rodzynek

Przygotowanie krok po kroku

  • Otręby zalać maślanką i odstawić na 15 minut, by zmiękły.
  • Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodać jajka i wanilię.
  • Dodać namoczone w maślance otręby i wymieszać.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do masy.
  • Wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Dodać posiekane batoniki Daim i rodzynki i wymieszać łopatką.
  • Na koniec dodać pokrojone banany i delikatnie wymieszać.
  • Wykładać do foremek na muffinki - natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
  • Piec w 175°C przez ok 25 minut.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

6 Odpowiedzi

    1. Dziękuję. Daim to taki dość nietypowy batonik. Jest to chrupki, mocno maślany karmel oblany aksamitną mleczną czekoladą. Dość twardy, maksymalnie wklejający się w zęby, ale pyszny. Dorwałam w Realu. Je się go dość dziwnie ze względu na konsystencję, ale w muffinkach był wspaniały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *