Śniadaniowe muffinki z otrębami, bananem i Daim

Jak miło rozpocząć dzień filiżanką kawy i kawałkiem świeżej muffinki z otrębami, która zapewni nam zastrzyk energii na cały poranek. Skrywa w sobie wszystko to, co powinno znaleźć się w pełnowartościowym posiłku – otręby, słodkie i zdrowe banany i odrobina rozpusty pod postacią karmelowego batonika Daim, oblanego rozpływającą się w ustach czekoladą.

Zresztą, co ja będę je wychwalać… Upieczcie i spróbujcie sami, a ja idę zjem swoją, zanim ktoś inny mnie nie uprzedzi… Są pyszne i łatwe do przygotowania – przekonajcie się sami.

Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem, a rano zabrać do pracy (lub szkoły) i cieszyć się ich smakiem w porze drugiego śniadania.

 

No ratings yet

Bananowe muffinki z otrębami i Daim

Idealne na śniadanie
Porcji 12
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 50 minuty

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru Demerara
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę bananów 2 małe banany
  • 4 batoniki Daim pokrojone w kostkę ok 1 szklanki
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania

  • Otręby zalać maślanką i odstawić na 15 minut, by zmiękły.
  • Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodać jajka i wanilię.
  • Dodać namoczone w maślance otręby i wymieszać.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do masy.
  • Wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Dodać posiekane batoniki Daim i rodzynki i wymieszać łopatką.
  • Na koniec dodać pokrojone banany i delikatnie wymieszać.
  • Wykładać do foremek na muffinki - natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
  • Piec w 175°C przez ok 25 minut.
Okazja: Śniadanie

 

Join the Conversation

  1. Nie kojarzę tego batonika, więc nie wiem jak mogą smakować, ale wyglądają pięknie

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Daim to taki dość nietypowy batonik. Jest to chrupki, mocno maślany karmel oblany aksamitną mleczną czekoladą. Dość twardy, maksymalnie wklejający się w zęby, ale pyszny. Dorwałam w Realu. Je się go dość dziwnie ze względu na konsystencję, ale w muffinkach był wspaniały.

  2. popieram to co powiedziała poprzedniczka – wygladaja pięknie :)

    1. Pastelle Author says:

      dziękuję :)

  3. a co zamiast bananów?

    1. Pastelle Author says:

      Spróbowałabym z gruszką lub jabłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close