Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół

Sos chrzanowy to jedna z naszych wielkanocnych tradycji. Wielu z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez tego aromatycznego dodatku. Smakuje z nim sztuka mięsa, polska, dobra szynka, ale także jajka. Tych ostatnich na świątecznym stole zabraknąć nie powinno.

Trudno wiele rozpisywać się na temat jajek w sosie chrzanowym, bo to jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić, jednak nie sposób go pominąć, a przepis z pewnością się przyda. Najważniejsze jest, by dodać do niego najlepszy chrzan, bo sos powinien być pikantny, wyrazisty i wyjątkowy. Ta podstawowa zasada zapewni kulinarny sukces nawet początkującemu kucharzowi lub kucharce. Wiem jedno, chociaż o chrzanie pamiętamy głównie w czasie Wielkanocy, to po sos chrzanowy możemy sięgać także w ciągu całego roku. To naprawdę bardzo smaczny punkt wyjściowy do wielu prostych potraw.

Ktokolwiek chce zrobić dobre wrażenie na bliskich powinien sięgnąć po takie tradycyjne potrawy – one budzą zawsze najwięcej pozytywnych wspomnień i uczuć! Szczególnie zauważalne jest to w czasie świąt – można szaleć z pomysłami, wykorzystywać kulinarne nowinki z wielkiego świata, a i tak te najprostsze, z pozoru zgrzebne i bez polotu potrawy znikają najszybciej. Bez wyjątku!

sos chrzanowy tradycyjny przepis

4 z 2 głosów

Sos chrzanowy

Tradycyjny dodatek do jajek, wędlin lub sztuki mięsa. Idealny na Wielkanoc
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 15 minuty

Składniki

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka opcjonalnie pół na pół ze słodką śmietanką 30%
  • 100 g tartego chrzanu opcjonalnie ze słoiczka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru do smaku opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Masło roztop w garnku. Uważaj, by się nie zrumieniło.
  • Dodaj mąkę i podsmaż około minutę. Nie rumień!
  • Stopniowo dolewaj chłodne mleko (lub mleko ze śmietaną) energicznie mieszając rózgą, by nie powstały grudki.
  • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia często mieszając.
  • W tym czasie zetrzyj chrzan. Skrop cytryną, by nie ściemniał. Opcjonalnie przygotuj chrzan ze słoiczka.
  • Do sosu beszamelowego dodaj starty chrzan i zdejmij z ognia i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub do wędlin/sztuki mięsa.
Okazja: Przystawka
Rodzaj dania: Kuchnia Polska

 

wielkanocny sos chrzanowy

Zobacz inne przepisy na potrawy wielkanocne

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close