Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis

Sos cumberland obok ćwikły z chrzanem jest obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole. Pasuje do pieczonych mięs i świątecznych wędlin, ale równie świetnie komponuje się z serami i jajkiem z wielkanocnego koszyczka.

Jest to sos, który z pewnością polubią zwolennicy słodko-pikantnych aromatów. Jestem przekonana, że kto lubi ćwikłę, polubi także sos cumberland. Za smak, bogactwo aromatów, wszechstronność, a także za intensywnie apetyczny purpurowy kolor.

Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Jedni przygotowują sos cumberland z gotowej żurawiny do mięs, ja jednak polecam przygotować go od podstaw. Jest wówczas znacznie mniej słodki i bardziej wyrazisty. O intensywnym pomarańczowym smaku i winnym aromacie. To jeden z tych dodatków na stole, które chociaż nie stanowią podstawy posiłku, nadają mu wyjątkowego charakteru.

Sos cumberland jest tak pyszny, że mogę wyjadać go prosto ze słoiczka. Koniecznie spróbujcie przygotować go w te święta!

sos cumberland prosty przepis

Domowy sos cumberland

Wyrazisty sos na bazie żurawiny i chrzanu, z nutą czerwonego wina i pomarańczy. Idealny do mięs i wędlin. Niezbędny dodatek na Wielkanocnym stole.
Czas Przygotowania10 mins
Czas Gotowania10 mins
Czas Całkowity20 mins
Okazja: Przetwory
Rodzaj Dania: Wielkanoc
Porcji: 500 ml

Składniki

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 cytryna do smaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zasyp cukrem, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
  • Do żurawiny dodaj czerwone wino i doprowadź do wrzenia. Od razu zdejmij z ognia. Przestudź.
  • Do przestudzonego sosu żurawinowego dodaj galaretkę z porzeczek i starty chrzan. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny o ile to konieczne.
  • Przechowuj w lodówce.

 

domowy sos cumberland

2

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu