Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis

Sos cumberland obok ćwikły z chrzanem jest obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole. Pasuje do pieczonych mięs i świątecznych wędlin, ale równie świetnie komponuje się z serami i jajkiem z wielkanocnego koszyczka.

Jest to sos, który z pewnością polubią zwolennicy słodko-pikantnych aromatów. Jestem przekonana, że kto lubi ćwikłę, polubi także sos cumberland. Za smak, bogactwo aromatów, wszechstronność, a także za intensywnie apetyczny purpurowy kolor.

Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Jedni przygotowują sos cumberland z gotowej żurawiny do mięs, ja jednak polecam przygotować go od podstaw. Jest wówczas znacznie mniej słodki i bardziej wyrazisty. O intensywnym pomarańczowym smaku i winnym aromacie. To jeden z tych dodatków na stole, które chociaż nie stanowią podstawy posiłku, nadają mu wyjątkowego charakteru.

Sos cumberland jest tak pyszny, że mogę wyjadać go prosto ze słoiczka. Koniecznie spróbujcie przygotować go w te święta!

sos cumberland prosty przepis

3.75 z 4 głosów

Domowy sos cumberland

Wyrazisty sos na bazie żurawiny i chrzanu, z nutą czerwonego wina i pomarańczy. Idealny do mięs i wędlin. Niezbędny dodatek na Wielkanocnym stole.
Porcji 500 ml
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 20 minutes

Składniki

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 cytryna do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zasyp cukrem, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
  • Do żurawiny dodaj czerwone wino i doprowadź do wrzenia. Od razu zdejmij z ognia. Przestudź.
  • Do przestudzonego sosu żurawinowego dodaj galaretkę z porzeczek i starty chrzan. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny o ile to konieczne.
  • Przechowuj w lodówce.
Okazja: Przetwory
Rodzaj dania: Wielkanoc

 

domowy sos cumberland

Join the Conversation

  1. michalina says:

    Tą galaretkę dodaje sie w proszku czy rozrobioną i stężałą?

    1. Małgosia Author says:

      W tym przepisie jest to rodzaj dżemu przygotowanego z soku owocowego i cukru. Można użyć zwykłego dżemu lub konfitury.

  2. Czy zamiast żurawiny można użyć czerwonych porzeczek? Akurat zalegają mi w zamrażalniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close