Spaghetti z zielonymi warzywami - łatwe i na szybko

Spaghetti z zielonymi warzywami

Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.

Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa ze spaghetti. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić.

warzywne spaghetti

Makaron spaghetti z zielonymi warzywami

Proste, szybkie danie z parmezanem i warzywami
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 g zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Pęczek bazylii
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Sól pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
  • Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
  • Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
  • Dodaj posiekane oregano i bazylię.
  • Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
  • Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

7 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *