Styropian, czyli słynny sernik bez sera

Wiele ciast o intrygujących nazwach zrobiło ogromną karierę. Któż nie zna choćby pleśniaka, który mimo swej zupełnie niejadalnej i nieapetycznej nazwy ma ogromną rzeszę amatorów. Sama do nich należę, a przez wiele lat było to jedno z ulubionych ciast mojego lubego. Jakiś czas temu odkryłam kolejne ciekawe ciasto o jeszcze ciekawszym imieniu… Styropian – sernik bez sera…

Piecze się je jak sernik, pachnie jak sernik i równie wybornie smakuje, znany jest jako styropian i nie ma w nim ani grama sera. Na dodatek nie opada, nie kaprysi, zawsze się udaje i jest pyszne – przepis w krótkim czasie obiegł całą moją rodzinę i cieszy się sporą popularnością. Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali, odsyłam poniżej po przepis warty zapamiętania – w okresie nadchodzących świąt z powodzeniem może zastąpić tradycyjny sernik. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 250g masła

Masa:

  • 1litr jogurtu naturalnego typu greckiego (lub śmietany)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g wiórków kokosowych

+ słoiczek dżemu, u mnie z kiwi i limonki

(przepis zaczerpnięty z sieci)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
  • W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
  • Następnie dodać jogurt, najlepiej w temp. pokojowej, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
  • Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować i wyłożyć dno blachy)
  • Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową i wyrównać.
  • Na wierzch zetrzeć równomiernie resztę ciasta.
  • Piec w 180°C przez 50-60 minut, a następnie powoli  schłodzić w uchylonym piekarniku tak, jak zwykło się to robić w przypadku serników.

Smacznego !

Join the Conversation

  1. Ja jednak pozostanę fanką sera w serniku, chociaż nazwa faktycznie intryguje. ;)

    1. Pastelle Author says:

      To właśnie przez tę nazwę zdecydowałam się upiec to ciasto. Ocena wypadła bardzo pozytywnie, dlatego polecam.

  2. sernik to moje ukochane ciasta i jakoś taki bez sera do mnie nie przemawia ale nazwa intrygująca więc wypróbuję, aczkolwiek muszę zrezygnować z wiórków bo ich nie cierpię

    1. Pastelle Author says:

      Moja Droga, zapewniam Cię, że styropian smakuje jak rasowy sernik. Upiekłam go w zasadzie z ciekawości, nie do końca wierząc zapewnieniom, że może zastąpić sernik i byłam pozytywnie zaskoczona. Do tego stopnia, że upiekłam ponownie, bez wiórków, na czekoladowym spodzie, z inną konfiturą i tez był pyszny :)

  3. intrygująca nazwa, oj na pewno wypróbuję tej przepis u mnie w domu:)

    1. Pastelle Author says:

      Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję :)

  4. Słyszałam o nim, ale jeszcze nie miałam okazji jeść. Prezentuje się pysznie w Twoim wydaniu, chętnie bym podebrała kawałek

    1. Pastelle Author says:

      Zapraszam wobec tego na kawałeczek. o byłby bardzo miły wieczór… Rozmarzyłam się :)

  5. Chyba wiem co będę robiła w Święta ;)
    Jeżeli polecasz to musi być pyszne ! Ale będą mieli miny jak powiem, że to nie jest tak do końca sernik … :D

    1. Pastelle Author says:

      Jest pyszne i to bardzo. Sama byłam zaskoczona efektem :)

  6. Ślinka cieknie a tu jeszcze godzina w pracy…

    1. Pastelle Author says:

      Godzinka zleci szybko, gorzej, że do weekendu daleko ;)

  7. witam mam pytanie, na jakie wymiary blaszki jest ten przepis?

    1. Pastelle Author says:

      Z podanych składników wyjdzie duży serniczek w prostokątnej blaszce

  8. W podobnych przepisach do ciasta używany jest tłuszcz (margaryna, masło). Tu go nie ma. Świadomie, czy przez zapomnienie?

    1. Pastelle Author says:

      Zgadza się, maslo gdzieś mi umknęło. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi już poprawiam przepis. Pozdrawiam serdecznie.

  9. Piekłam serniczek jogurtowy w grudniu , teraz mam na urodziny mamy zamówienie , tak bardzo wszystkim smakował . Ja dałam dżem z czarnej porzeczki . Polecam ciacho bo jest pyszne , a jak ktoś nie toleruje wiórków to w Biedronce są bardzo mocno mielone więc ,,nie chodzą po zębach,,, ;)

    1. Pastelle Author says:

      Z porzeczkową też musiał być pyszny – to mój ulubiony smak :)

  10. Pyszniaście wygląda :) Przepis dla żony już wydrukowany :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close