Sucha zupa – Meksyk na talerzu.

 

Intrygująca nazwa tego dania od razu przykuła moją uwagę. Szybki wgląd w listę składników i już wiedziałam , że muszę TO ugotować. Sucha zupa to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej i z zupą wspólnego ma niewiele, może jedynie cienki makaron, który tak lubimy w rosole. W rzeczywistości jest to makaronowa zapiekanka pełna meksykańskich smaków i kolorów.

 

Jeśli natomiast zastanawia Was czy było smaczne, spójrzcie tylko na listę składników. Pewnie, że było, to nie mogło się nie udać…

 

– Co dziś na obiad?

– Zupa…

– a jaka?

– sucha.

– …


Cóż, miałam całkiem niezły ubaw informując zaciekawioną rodzinkę co zjemy.

 

 

Składniki:

  • 350g cienkiego makaronu typu nitki
  • 2-3 liście laurowe
  • ok 200-250g paprykowej, podsuszanej kiełbasy, najlepsze byłoby chorizo
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • po 1/2 kolorowej papryki, ja użyłam żółtej i czerwonej
  • 1 bardzo młoda, cienka cukinia (jeśli użyjemy zielonej papryki, można zrezygnować z cukinii)
  • 3-5 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów lub 350ml passaty pomidorowej
  • ok 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta oregano
  • 250g żółtego sera o ostrym smaku

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku z liśćmi laurowymi wg przepisu na opakowaniu. Dokładnie przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie.
  • Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć. Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojone warzywa, posiekany czosnek i smażyć aż zmiękną.
  • Wlać rozdrobnione pomidory lub passatę i bulion. Zagotować, doprawić ziołami, chili i solą do smaku i zdjąć z ognia.
  • Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Posypać startym serem i zapiekać przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
  • Podawać od razu. Można posypać świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

 

Smacznego !

Join the Conversation

  1. Intrygująca nazwa aż muszę zrobić ;)

    1. Pastelle Author says:

      Moją uwagę też właśnie nazwa przyciągnęła i nie żałuję, bo obiadek zaliczam do udanych :)

  2. Oj, zjadłabym taką, zjadła! Wygląda doskonale!!!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i podrzucam porcyjkę ;)

  3. Robiłam dzisiaj i również uważam obiadek za udany. Dzięki Gosiu :)

    1. Pastelle Author says:

      To ja dziękuję, za miły komentarz :*

  4. Sucha zupa królowała wzoraj na moim stole. jAKIE TO DOOOBRE! Jutro zabieram się za jabłecznik, który już mi smakuje jak patrzę na zdjecie:D

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że smakowało :) Życzę udanego weekendu z jabłecznikiem na talerzyku :D

  5. Nazwa dania ciekawa. A składniki faktycznie zachęcają do przygotowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close