Sufletowe ciasto z figami

Dziś na turecką nutę piszę przepis na niezwykłe ciasto z figami. W zasadzie sama zastanawiam się, czy powinnam nazywać je ciastem, bo bardziej przypomina lekki niczym chmurka suflet. Zostanę jednak przy cieście, bo będzie nam łatwiej je przypisać do słodkiej kategorii. Deser, suflet, czy ciasto – w zasadzie nieistotne jest gdy coś tak świetnie smakuje. Puszysta, słodko kwaśna niemal pianka jajeczno-jogurtowa z nutą limonki i wody pomarańczowej. Brzmi egzotycznie, a smakuje… tak, że trudno opisać to słowami. Tego zwyczajnie trzeba koniecznie spróbować. Warto to zrobić teraz, gdy trwa sezon na figi. Wrzesień to miesiąc, gdy są najłatwiej dostępne, najtańsze i najpiękniejsze. Dodatkowym atutem tego ciasta, zaraz obok smaku jest jego lekkość – ze względu na brak tłuszczu oraz niewielką ilość mąki nawet na diecie można pozwolić sobie na porcję tego deseru.

Moje sufletowe ciasto z figami upiekłam w dużej formie i jako domowa wersja jest świetna, ale jeśli planujesz podać je jako elegancki deser, proponuję Ci upiec je w pojedynczych kokilkach lub małych foremkach. Podane w takiej wersji będą smakowały równie świetnie, a pominiesz nieco kłopotliwe dzielenie ciasta na porcje. Jest tak delikatne,  że niemal niemożliwym jest ukrojenie nieskazitelnego kawałka.

No ratings yet

Sufletowe ciasto z figami

Ciasto z figami - delikatne niczym suflet. Lekko opada po upieczeniu, ale w niczym nie ujmuje mu to smaku ani uroku. Świeże figi i aromat wody z kwiatów pomarańczy dodają mu niebagatelnego i niecodziennego charakteru. Upiecz to ciasto, gdy świeże figi są słodkie, soczyste i dorodne i ciesz się uznaniem domowników. 
Porcji 22 cm średnica formy
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 2/ 3 szklanki cukru
  • 1 limonka można zastąpic 1/2 cytryny
  • 1, 5 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • 1/ 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1, 5 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego, klasycznego, odtłuszczonego ok 350g
  • szczypta soli
  • 4- 5 świeżych fig
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC bez termoobiegu.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty sok. Jeśli limonka jest soczysta, wystarczy sok z połowy. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj jogurt na zmianę z przesianą mąką i wodę pomarańczową. Wymieszaj do połączenia. Niezbyt długo.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodaj pianę do ciasta i delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj do połączenia się składników.
  • Wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Jeśli chcesz, możesz użyć małych foremek, na jedną porcję ciasta.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ciasto wyrośnie i zrumieni się. Jeśli pieczesz ciasto w małych foremkach, skróć czas pieczenia do 20-30 minut w zależności od wielkości porcji.
  • Ostudź. W trakcie pieczenie ciasto może nieco opaść.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Okazja: Desery
Rodzaj dania: Ciasto z owocami, Wypieki
Słowa kluczowe: figi

Smacznego!

Join the Conversation

  1. a kiedy make:)

    1. Małgosia Author says:

      Na przemian z jogurtem. Zaktualizowałam przepis. Powinno być już wszystko czytelne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close