Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem

W dzieciństwie nie lubiłam czerwonej kapusty. Nie podobał mi się jej smak, kolor, ani konsystencja. Mama podawała ją zazwyczaj gotowaną z cebulką i chrupiącymi drobinkami boczku. Dopiero po latach doceniłam jej walory i pozwoliłam sobie na nieco eksperymentów podczas jej przygotowania. Tak powstało kilka smacznych przepisów… Między innymi ta surówka z czerwonej kapusty.

Mimo to czerwoną kapustę przyrządzam stosunkowo rzadko, stawiając zazwyczaj na bardziej popularne rozwiązania. Gdy spróbowałam tej surówki uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko…

Czaruje z talerza nie tylko wyjątkowym purpurowym kolorem. Jest prosta i świetnie pasuje do obiadu, a jeśli nie zapomnimy wcześniej namoczyć rodzynek i słonecznika, jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Jestem przekonana, że jej niesamowita chrupkość i słodko-kwaskowy smak spełni Wasze oczekiwania.Musicie jej skosztować…

No ratings yet

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i słonecznikiem

Porcji 6 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki słonecznika
  • 1 cytryna sok
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Rodzynki i ziarna słonecznika zalać w osobnych miseczkach wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.
  • Kapustę drobno poszatkować.
  • Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny i olejem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Okazja: Przystawka, Sałatka

Join the Conversation

  1. Pyszna:)! Ja do swojej dodaję orzechów ale jak widzę słonecznik też pasuje:)!

    1. Pastelle Author says:

      Pasuje, pasuje :) Podoba mi się pomysł na wersję z orzechami :)

  2. Uwielbiam czerwoną kapustę pod każdą postacią

    1. Pastelle Author says:

      W takim razie ta na pewno Ci posmakuje :)

  3. Miałem dokładnie to samo. Dopiero z czasem doceniłem smaki pewnych potraw. A tak na marginesie – bardzo fajny blog:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i zapraszam ponownie :)

  4. Moja mama robiła taką surówkę…nie wiedziałam, że ktoś jeszcze tak potrafi:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close