Świąteczne odrywane bułeczki ze śliwką, gorgonzolą i szynką parmeńską – KONKURS!

Wraz z początkiem grudnia mija czas jesiennej melancholii i w duszy zaczynają dzwonić świąteczne dzwoneczki. Z radością przygotowuję świąteczne potrawy, kupuję upominki dla bliskich i dekoruję dom. Nawet mycie okien w mroźny poranek nie wydaje się złym planem, gdy wyobrażam sobie, jak pięknie lśnić będą zawieszone w nich światełka. 

buleczki odrywane ze sliwka szynka i gorgonzola

Boże Narodzenie to jedyne takie święta w roku…

Niezmiennie kojarzą mi się z zapachem goździków i cynamonu, ze smakiem kompotu z suszu, z którego zalotnie wyglądają napuszone wędzone śliwki. Tych elementów zabraknąć nie może, a gdyby tak wykorzystać je nieco inaczej niż nakazuje tradycja…

Wyobraźcie sobie ogromny stół nakryty sumiennie wyprasowanym, odświętnym obrusem, zapach igliwia i cicho rozbrzmiewające kolędy gdzieś w oddali… To ten dzień, w którym cała rodzina znów spotyka się przy stole, to ten moment, w którym znów stajemy się dziećmi. To magia świąt sprawia, że odżywają wszystkie najpiękniejsze wspomnienia, a najwięcej mamy do wspominania właśnie z czasów dzieciństwa.

Na stole stoi ogromny dzban aromatycznego czerwonego barszczu pachnącego lubczykiem i ta jadalna choinka. Oczami wyobraźni widzę, jak cała rodzina odrywa chrupiące bułeczki jedna po drugiej, jak spotykają się ich dłonie, bo ich uwagę przyciągnęła ta najmniejsza i najbardziej przyrumieniona kuleczka… Ile śmiechu i radości przy jednym stole – przy jednych chlebie, przy dzbanie pełnym barszczu.

buleczki do odrywnia w ksztalcie choinki

A chleb to nie byle jaki, bo pełen świątecznie nastrajających aromatów – w każdej cząstce znajdzie się wędzona śliwka pachnąca korzennymi przyprawami, a jej słodycz przełamuje słona śliwka, intensywna gorgonzola i ogniście pikantna mieszanka przypraw KAMIS, idealnie łącząca wszystko w jedną całość. I barszcz – ten świąteczny ma wyjątkową moc, bo barszczy jest wiele, ale ten świąteczny jest tylko jeden.

przyprawy korzenne

puszki KAMIS

Przy zakupie dowolnego produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w KOLPORTER, można otrzymać właśnie takie świąteczne puszki. W dn. 2 XI – 31 XII 2017; do rozdania 30 000 puszek.

Świąteczne odrywane bułeczki ze śliwką, gorgonzolą i szynką parmeńską - KONKURS!
Czas Przygotowania
1 hr
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
1 hr 30 mins
 
Rodzaj Dania: Pieczywo
Ilość Porcji: 6 -8 os.
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g suszonych/wędzonych śliwek
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • 100 g gorgonzoli
  • 7 g drożdży instant
  • 280 ml letniej wody
  • 30 ml oliwy EV
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu KAMIS
  • 4-5 ziaren goździków KAMIS
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego KAMIS
  • przyprawa ognista KAMIS
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól himalajska w młynku KAMIS
  • pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami i 1/2 łyżeczki cukru. Dodaj sól i stopniowo dolewaj letnią wodę, jednocześnie zarabiając dość miękkie ciasto. Gdy osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj oliwę i zagniataj 10-15 minut lub w robocie kuchennym z hakiem do momentu aż stanie się głądkie i elastyczne. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około 1-1,5h)
  2. Śliwki oprósz cynamonem, dodaj ziele angielskie i goździki i zalej gorącą wodą. Odstaw pod przykryciem na około 1 godzinę. Następnie odcedź i delikatnie osusz.
  3. Do każdej śliwki włóż niewielką ilość gorgonzoli i owiń kawałkiem szynki parmeńskiem. Całość oprósz ognistą przyprawą w młynku KAMIS wg uznania.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na około 25 małych cząstek. Każdą rozwałkuj lub rozpłaszcz w dłoni i włóż po jednej przygotowanej śliwce. Sklej ciasto, tworząc niewielkie bułeczki.
  5. Uformowane kulki układaj obok siebie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc choinkę i zachowując 1-2cm odstępu. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 10-15 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200ºC
  7. Wyrośniętą choinkę posmaruj lekko oliwą i oprósz solą himalajską. Piecz około 20-30 minut na złoty kolor.
  8. Przed podaniem posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Pieprz mielony bezpośrednio przed użyciem ma wyjątkowy aromat.
  9. Podawaj do czerwonego barszczu. Do jego przygotowania możesz użyć przyprawy do barszczu czerwonego KAMIS.

Wraz z marką KAMIS zapraszam do udziału w konkursie!

“KAŻDY SPOSÓB JEST DOBRY!”

zestaw przypraw Kamis

Święta coraz bliżej! Spróbuj swoich sił i wygraj ten ogromny zestaw przypraw marki KAMIS, dzięki którym Twoje potrawy będą aromatyczne i wyjątkowe.

Aby wziąć udział wystarczy w komentarzu poniżej lub pod postem konkursowym na fanpage bloga umieścić swój sposób na wyjątkowe, smaczne i udane święta Bożego Narodzenia.

Liczę na Waszą kreatywność – technika dowolna – może być treść (klasyczny komentarz), zdjęcie, rysunek, a nawet film lub piosenka jeśli taki macie plan :)

Pokażcie jakie święta w duszy Wam grają!

Spośród najciekawszych zgłoszeń wybiorę 3 zwycięzców, dla których KAMIS przygotował zestawy przypraw oraz przyprawniki.

Czas trwania konkursu – 7 dni (od 14.12.2017 do 20.12.2017(godz.23:59)

Regulamin

swiateczne buleczki do odrywania

Rozstrzygnięcie konkursu!

Wasze odpowiedzi były naprawdę świetne! Wiele z nich odwoływało do wartości, które także dla mnie są bardzo ważne podczas świąt, bardzo się cieszę, że myślimy podobnie! Serdecznie dziękuję wszystkim za udział!

I tak dochodzimy do meritum całego konkursu. Zadanie jurora nie należy do łatwych, ale wybrać trójkę zwycięzców trzeba było, a są nimi:

1. Karolina27

2. Paula Bąkowska

3. Laura

Zwycięzców proszę o kontakt mailowy – sprawdźcie swoje skrzynki.

gozdziki

drozdzowa choinka ze sliwka szynka i serem

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

1

18 Odpowiedzi

  1. Udany sposób na święta mamy gdy przyprawy Kamis używamy .One są smaczne ,świeże je z radością do ulubionych ciast się bierze .Ludzie w okresie świąt za to ,że są mili ogromnie cenie a mając przy sobie przyprawy Kamis można naładować ogromną magią aromatu Boże Narodzenie .Przyprawy Kamis zwłaszcza te korzenne w tym magicznym okresie są wręcz bezcenne .Gałka Muszkatołowa cudowne smaki w każdej wigilijnej potrawie chowa .Biała Gorczyca też niezwykłym aromatem Nas zachwyca .By każdy członek rodzinny przy świątecznym stole był zadowolony przyda się również Imbir Mielony .Czas świąt spędzony z rodziną jest doskonały gdy w ulubionej zupie grzybowej znajdzie się również kminek cały .Rodzina to moja życiowa duma a ulubiony rosołek babci ubarwia swym słonecznym kolorem kurkuma .Przy żłóbku Jezuska cieszy małego Pawełka młode ciele a ja żurek wzbogacam o angielskie ziele .Kamis te przyprawy przy wigilijnym stole się wychwala bo każda z nich świętami cieszyć się nam pozwala .Święta to nie drogie prezenty pod choinkę bo smaczne potrawy dobrze przyprawione radują moją rodzinkę .Niechaj charakterystyczne zielone przypraw Kamis opakowanie w Waszych kuchniach się zastanie .

  2. Święta są miłe, gdy gospodarze
    mają dość siły, by witać gości.
    By to osiągnąć, trzeba powoli
    przygotowywać wszelkie pyszności.
    Rozciągnąć w czasie przygotowania,
    by nie zamęczyć się przed świętami.
    Wcześniej sprzątanie, wcześniej zakupy,
    i wcześniej zająć się potrawami.
    Domowe dania najlepsze w świecie,
    z dziada- pradziada przekazywane:
    kapusta z grochem, karp w szarym sosie,
    śledzie, pierniki… wszyscy to znamy.
    No i choinka- drzewko pachnące,
    i biały obrus, świec migotanie.
    Gdy gospodarze nie są zmęczeni,
    święta są bardziej wyczekiwane.

  3. Smaczne święta i udane – to jak dań przygotowanie
    Liczy się jakość składników, dobrych ziół i kolędników
    Aby przepis wyszedł dobrze, zawsze w sklepie o Kamis proszę

    Domowników angażuję, każdy sprząta, coś gotuje, razem
    lepiej wszystko idzie – akompaniament wspaniałych życzeń!
    Po Wigilii zaś prezenty i chwila, by każdy przeżył czas świąteczny

    sam ze sobą, potem wspólnie na pasterkę, ośnieżoną ruszamy drogą!

  4. Dla mnie udane Święta, to takie, które spędzam z osobami, które kocham i które są dla mnie najważniejsze. Potrawy przyrządzane z miłością i zaangażowaniem zawsze mają szczególny smak. Oczywiście nie da się ukryć, że przyprawy mają tę magiczną moc wydobywania i podkreślania smaku, oraz czarowania domu swoim zapachem. Zapach dobrego jedzenia posiada tę moc, że czujemy się jak “w domu”, pobudza zmysły, przywołuje miłe wspomnienia, wywołuje uśmiech i uczucie “szczęśliwości”. Zapach i smak, to szczególne zmysły, które na bardzo długo pozostają w naszej pamięci. Niektórych przypraw używamy właśnie najczęściej do świątecznych potraw, stąd takie skojarzenie wyjątkowości smaku i zapachu, ciepła i dobrego samopoczucia. Lubię przyprawy Kamisa, są aromatyczne i świeże, a to mi bardzo pomaga w tworzeniu zapachu Świąt. :)

  5. Wśród nocnej ciszy
    Śpiew się rozchodzi!
    Wstańmy świętować
    Dzień Boskich Narodzin!
    Choinkę już ubieramy,
    Kolędy też zaśpiewamy,
    I tak od rana,
    I tak od rana.
    Pójdźmy do kuchni,
    Gotować sobie!
    Mama smaży karpia,
    A ja barszcz robię!
    Razem pierogi zlepimy,
    I pierniczki ozdobimy,
    W rodzinnym gronie,
    W rodzinnym gronie.
    Już pierwsza gwiazdka,
    Na kolację czas!
    A po kolędach,
    Mikołaj odwiedzi nas!
    Odpakujemy prezenty,
    Każdy będzie uśmiechnięty,
    Bo jesteśmy razem,
    Bo jesteśmy razem.

  6. Każde święta są wyjątkowe wystarczy by przy nas była kochająca osoba i rodzina to jest najważniejsze. Reszta to już tylko dodatki które te święta upiększają. Oczywiście nie może zabraknąć choinki i tradycyjnych potraw, które wszyscy razem przygotujemy w domowej ciepłej atmosferze .

  7. Myślę, że każde święta są wyjątkowe, ponieważ zdarzają się raz w roku :). Poniżej zamieszczam krótką podpowiedź, na to by święta spędzić w cudowny czas i by były niebiansko smaczne:
    K reatywne pieczenie pierniczków z synkiem zbliża nas co roku.
    A romatyczny barszcz czerwony z dodatkiem najlepszych przypraw, musi być przygotowany dZień wcześniej.
    M nóstwo prezentów, które rodzina znajdzie pod choinką warto gromadzić juz od września. Ja przynajmniej tak robię i w grudniu zajmuję się przygotowaniami kulinarnymi i nie zaprzątam sobie głowy listą podarków :).
    I luminacje w domu i na zewnątrz wspaniale wpływają na świąteczna atmosferę. Jesli mieszkasz w bloku i nie masz jak zapalić swiatelek przed domem, po prostu wybierz sie na spacer po swojej dzielnicy i podziwiaj innych. Moja mama lata temu zapoczątkowala tę tradycję i co roku chodzimy na zimowe, świąteczne spacery by oglądać światełka :).
    S łodkie na wigilijnym stole nie zawsze musi oznaczać ciasto. Polecam przygotować zupę migdałową albo makaron z bakaliami dla najmłodszych.

  8. Biały śnieg, biały śnieg i choinki blask,
    Wskoczył kotek na choinkę i tak powstał TRZASK!(do melodii pada śnieg, pada śnieg…)

    Zaczęło się z rymem, wesoło i skocznie,
    Lecz teraz autorka troszeczkę odpocznie…
    Bo ileż można rymami sypać i szastać?
    Wszak przy tej robocie Gwiazdka nas może zastać!
    A w Świętach liczy się właśnie to,
    Aby odłożyć laptopy, bo to same ZŁO!
    Święta przygotowane i spędzone z rodziną to najpiękniejsze przeżycie.
    Mam nadzieję, że wszyscy mi w to uwierzycie i zbędne gadżety na ten czas odłożycie!
    WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

  9. To co najważniejsze, jest niematerialne.

    Ustalenie priorytetów.
    Rodzinna atmosfera.
    Ciepło.
    Miłość.
    Zrozumienie.
    Czas.
    Tryb offline i pełne oddanie się rodzinie.
    Długie rozmowy przy kubku pysznej herbaty z miodem i malinami.
    Piękny zapach ciast unoszący się w półmroku w kuchni.
    Przytulenie. Dotyk. Bliskość.
    Szczerość.
    Wsparcie.

    To tak niewiele, a tak wiele.

  10. Mój sposób na udane święta? Radość moich malutkich Urwisów :) Te roześmiane oczy na widok choinki, opad szczęki podczas wejścia Mikołaja, zaglądanie do wszystkich torebek pod choinką..
    już sobie wyobrażam jak córcia zamiast na kolana Mikołaja wskoczy na moje i nie bedzie chciała się odkleić, ale będzie zerkać na te paczki, które dostaje braciszek z zazdrością i w końcu ciekawość weźmie górę nad strachem :)) synek, którego wszędzie pełno przystanie na moment z wielkimi oczyskami i otwartą buzią.. Na stole będzie mnóstwo potraw, wszystkie piękne, pachnące, tradycyjne.. A moje Urwisy wyjedzą opłatek i będą biegać po domu z kromką suchego chleba w łapce :)) za nimi babcie ‘spróbuj pierożka’, ‘napij się barszczyku’, ‘a może rybki??’, ‘babcia zrobiła pyszne uszka’, ‘pierniczka??’ ‘patrz jaki pyszny makowiec’ :)
    Już nie mogę się doczekać :)))

  11. Niekiedy przywiązujemy zbyt dużą wagę do rzeczy mało istotnych: drogich prezentów, perfekcyjnie wysprzątanego mieszkania, wyszukanego i obfitego jedzenia. Do tego zresztą nawołują hałaśliwe reklamy. Nie daję się zwariować, bo w tym harmiderze łatwo zapomnieć o tym, że uroczystości domowe powinny być okazją do nawiązania większej bliskości. Święta to odpoczynek, relaks i rozrywka. Do tego niezbędny jest dobry nastrój. Nie zależy on od tego, ile kosztowały prezenty ani iloma daniami zastawiamy stół. Dobry nastrój wynika z życzliwych i pogodnych rozmów, poczucia wspólnoty, wzajemnego szacunku i zainteresowania. Nie wymaga to wielu przygotowań ani nieprzespanych nocy. Wręcz przeciwnie, dobry nastrój zależy przede wszystkim od czasu, jaki poświęcamy sobie nawzajem. Przedświąteczne porządki warto rozdzielić między domowników. Ten magiczny okres, kiedy zmagania i sprzątanie całego mieszkania różnią się od tych codziennych, sprawiają, że sporo będzie ciepłych uczuć i prawdziwej satysfakcji w tym rodzinnym działaniu. Wspólnie dzieło sprawi, że wszyscy razem i każdy z osobna poczują się odpowiedzialni za wyjątkową atmosferę panującą w domu. Zwykle kończy je coś bardzo przyjemnego- np. ubieranie choinki, no i na koniec wielkie wspólne świętowanie. Już małe dzieci warto angażować do drobnych prac domowych. Mogą wycierać kurze, inne podlewać kwiatki, układać kolorowe serwetki i świąteczne drobiazgi. Gdy pomagają, cieszą się, że mają swoje zadania i czują się ważne. Starszym dzieciom przydzielam poważniejsze prace- mycie okien, odkurzanie, prasowanie… Z podwórka słychać jak mąż trzepie dywan. I przede wszystkim chwalę, chwalę, chwalę. Wszystkich i za wszystko. Bo to przecież święta!!! Wspólny posiłek zacieśnia więzi. To naturalny, sprawdzony przez wieki i tradycje różnych kultur sposób na doznanie spokoju, przyjemności i pozytywnego nastawienia. Gotowanie, przygotowywanie posiłku dla ważnych dla mnie osób może przenieść mnie ze sfery “myślenia” do sfery “serca”. Przy wigilijnym stole tworzy się atmosfera porozumienia, radości i bliskości. Wspólny posiłek zatrzymuje w nas miejscu, uwalnia nas na moment od ciągłej pogoni. Rozmowy po wieczerzy, kiedy czujemy się błogo napełnieni, są bliższe, ważniejsze. Bo przy stole najsilniej przeżywamy bycie razem….

  12. 20 kg mądrości, 15 ton radości, szczyptę zrozumienia i całą masę spełnienia. Oto mój przepis na udane święta.

  13. Święta to niezapomniany czas, to chwile pełne magii, na które czeka każdy z nas. Przygotowań jest wiele, począwszy od rekolekcji w Kościele, sprzątania i potraw przygotowywania, choinki ubierania i prezentów kupowania. Ale wszystko szybko i sprawnie działa, gdy w ten czas świątecznych przygorowań zaangażowana jest rodzina cała. Pyszne pierniczki robią moje dzieci kochane, później pięknie je ozdabiają i prawie od razu je zjadają :) Mąż sprzątać pomaga, z odkurzaczem szybko śmiga, choć o porządkach w szafkach zawsze zapomina :) ja zajmuje się gorowaniem, aby na świątecznym stole nie zabrakło tradycyjnych dań i aby swoje brzuchy napełniły moje łakomczuchy :) Najbardziej lubię gdy w Wigilię rano moje dzieci wstaną i prezenty pod choinką zastaną- a my z mężem z ukrycia będziemy obserwować tę radość u dwóch sensów naszego życia: Karinki i Poli. Święta to czas dla rodziny, gdzie wszyscy się spotykamy, jemy, rozmawiamy i życzenia sobie składamy, gdzie słychać radość, śmiech i kolęd śpiew. To magiczny czas dla każdego z nas :) Wesołych Świąt :)

  14. Udane Święta to te spędzone w rodzinnym gronie. Najważniejsze by na ten czas zapomnieć o troskach dnia codziennego,zapomnieć o gonitwie za pieniądzem. Warto też zadbać po prostu o dobry humor i cierpliwość. Bardzo ważna jest też kulinarna oprawa świąt. Kilka smacznych potraw czy słodkie pyszne ciasto w zupełności wystarczą. Ważne żeby były smaczne. Święta to czas kiedy możemy sobie przypomnieć co naprawdę jest w życiu ważne, i cieszyc się tym co mamy, dzieląc wszystkim z ukochanymi osobami!

  15. Wreszcie nadszedł ten czas: Zapach cynamonu, migdałów, pomarańczy, świeżo upieczonych pierników i makowca rozchodzi się po świątecznie przystrojonym domu. Nadchodzi najpiękniejsze ze wszystkich świąt – Boże
    Narodzenie. Z wielką radością kupuję prezenty i cieszę się chwilami spokoju, które mimo codziennego pośpiechu powoli nadchodzą. Ciepło ubrani idziemy na Bożonarodzeniowy spacer, cieszymy się pięknie
    przystrojonym krajobrazem i bardzo szczególną ciszą. Wracamy do świątecznie udekorowanego domu i spędzamy miło czas w rodzinnym gronie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez świeżych ryb smażonych z cebulką i
    czosnkiem, zapieczonych ze świeżym koperkiem i odrobiną masła. Moje święta każdego roku pachną barszczem z własnych, kiszonych buraków z domowymi uszkami z grzybami zebranymi latem przez moją mamę. Moje święta to także świąteczne, postne pierogi mojej mamy i trzy sałatki śledziowe najmłodszej siostry Eli. Nie wyobrażam sobie świąt bez pachnącej ulubionej herbaty, aromatycznej kawy wraz z idealnym słodkim połączeniem: świątecznymi, domowymi piernikami, zawijanym makowcem, królewskim sernikiem, keksem z bakaliami jak u babci i podanymi w małych kokilkach piernikowo – sernikowymi babeczkami. Najważniejsza jest dla mnie jednak rodzina i nie wyobrażam sobie świąt bez moich najbliższych. Wspomnienie rodzinnych Świąt zostaje z nami zawsze na długo. Przebywając razem mamy wrażenie idylli, a przy nadarzającej się okazji chętnie wspominamy to, jak szybko opanowało nas poczucie szczęścia i odprężenia w gronie najważniejszych, najbliższych nam osób.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu