Syrop kawowy do ciast i deserów - Ósmy Kolor Tęczy

Syrop kawowy do ciast i deserów

Latem, gdy temperatury sięgają górnych kresek termometru nie chcę rezygnować z ulubionego smaku. Uwielbiam, gdy ten pobudzający zmysły aromat delikatnie łaskocze moje podniebienie. Przygotowuję więc kawy mrożone, mleka smakowe, lody, a desery okraszam czarnym złotem. Jednym słowem dodaję kawę wszędzie, gdzie się da. Wpadłam na pomysł, by przygotować syrop kawowy, który będę mogła wlać wszędzie tam, gdzie zamarzy mi się smak czarnej kawy i nie martwić się o odpowiednią temperaturę wody. W efekcie otrzymałam syrop, który jest fantastycznie słodki, kleisty, o konsystencji aksamitnego sosu i pachnie nieziemsko. Nie mogę się powstrzymać, by nie zanurzyć w nim palca… Dedykuję go wszystkim tym, którzy tak jak ja nie mogą obejść się bez kawy…

syrop kawowy do deserów

Syrop kawowy

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Przetwory
Porcji: 200 ml

Składniki

  • 4 łyżeczki mielonej kawy
  • 300 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku

  • Do gotującej się wody wsyp kawę  (uwaga, może się spienić i próbować wykipieć) i gotuj prze 5-10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie odstaw na chwilę i przecedź przez bardzo gęste sitko lub papierowy filtr. Do kawy dosyp pół szklanki cukry i gotuj na niewielkim ogniu. Syrop jest gotowy gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.
  • Do przygotowania syropu można użyć też mocnego espresso.
  • Przelej do dzbanuszka lub słoiczka i podawaj wg uznania. Syrop świetnie nadaje się do przygotowania kawy mrożonej, gdyż dobrze miesza się z zimnym mlekiem.

Uwagi do przepisu

(Syrop na zdjęciach jest jeszcze ciepły. Po wystygnięciu jeszcze nieco zgęstniał, a przepis na tartę, która wystąpiła w roli dzisiejszego statysty, już wkrótce).
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

6 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *