Szarlotka tatrzańska - na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek

Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek

Szarlotka – smak dzieciństwa. Dla mnie koniecznie musi być pachnąca cynamonem i najlepiej na kruchym cieście. Niezbyt wiele, ale jednak tak, kruche ciasto sprawia, że szarlotka jest szarlotką. Dla mnie.

Szarlotkę z tak dużą ilością jabłek poznałam stosunkowo niedawno i nie jest jednym z moich dziecięcych wspomnień, ale nie będzie to chyba zaskoczeniem, że skradła moje serce od pierwszego kęsa. Dziś chyba nie ma osoby, która by jej nie znała, a okoliczności powstania tego przepisu wciąż są małą tajemnicą Kasi z ChilliBite. Kasiu, nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że wtedy, na stoku, zdecydowałaś się zamówić szarlotkę.

Ogromna ilość lekko chrupiących jeszcze jabłek to atut, który niewątpliwie doceni każdy amator szarlotki. Ma wszystko, co z niej najlepsze – jest cynamon i kruche ciasto, a robi się ją bardzo przyjemnie, chociaż czasami lekko bolą ręce od obierania trzech kilogramów jabłek.

 

Składniki:(forma 20x30cm)

  • 250g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 100g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3kg jabłek szara reneta lub golden delicious
  • 5g cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do dużej miski z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj je w palcach razem z mąką aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodaj śmietanę oraz żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 nierówne części – 1/3 i 2/3 całości. Zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut do 1 godziny w lodówce.
  • Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne.
  • Poszatkuj je na cienkie plasterki i oprósz cynamonem, uważając, by ich nie połamać. Jeśli lubisz słodką szarlotkę, dodaj 2 łyżki cukru do jabłek.
  • Piekarnik rozgrzej do 170°C (góra/dół)
  • Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno blachy.
  • Następnie ciasno ułóż plasterki jabłek i delikatnie dociśnij, by pozbyć się pustych przestrzeni.
  • Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta za pomocą tarki do warzyw.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  • Wyjmij z piekarnika.
  • Odstaw do wystudzenia lub jeszcze ciepłą szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

Smacznego!

10 Odpowiedzi

    1. Tak jak podałam w przepisie, użyłam klasycznej, głębokiej blachy o wymiarach 20x30cm. W tej szarlotce musi być gruba warstwa jabłek.

    1. O właśnie… A ja się zastanawiałam gdzie to ja czytałam, jak powstał ten przepis, dziękuję, że mi się przypomniałaś. Muszę koniecznie przeredagować ten wpis. Szarlotka jest nieziemska!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *