Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą

Korzenne ciasteczka lub pierniki muszą pojawić się na świątecznym stole. Tego roku, jak zwykle nie zabrałam się za piernik staropolski, nie upiekłam i nie udekorowałam pierniczków, chociaż w poprzednim sezonie zarzekałam się, że to ostatni raz. No cóż, to było do przewidzenia, bo z roku na roku żyjemy coraz szybciej i mało prawdopodobne, by w tym okresie nagle pojawił się dodatkowy czas wolny. Tego roku na dodatek wciąż docieram nowy adres bloga, więc każdą wolną chwilę spędzam przed monitorem.

Ale te ciasteczka upiec musiałam. Musiałam nie tylko dlatego, że skradły moje serce, ale też dlatego, że córcia koniecznie chciała zabrać je do przedszkola. No i zabrała – te uroczo udekorowane posypką w kształcie kolorowych literek. Mnie zostało się zaledwie kilka, do zrobienia zdjęć, ale przed samymi świętami na pewno upiekę kolejną porcję.

Co mnie urzekło w tych niepozornych ciastkach? Wydaje się, że to korzenne ciasteczka jakich wiele, ale te są najlepsze. Ciągnące w środku, odrobinę chrupiące z zewnątrz i lekko pikantne od korzennych przepraw – wprost idealne!

ciasteczka korzenne

4.50 z 2 głosów

Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą

Porcji 50 szt.
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 3 godziny 10 minuty

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 szklanka cukru 2/3+1/3
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło utrzyj z 2/3 szklanki cukru na puch za pomocą robota kuchennego przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodaj melasę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz przyprawy. Dodaj do masy maślanej i zagnieć lub wymieszaj jednolite ciasto.
  • Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto podziel na kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtocz w pozostałym cukrze. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Kulki ciasta ułóż na blasze zachowując średnie odstępy (ciastka lekko się rozleją i urosną). Piecz około 8-10 minut.
  • Od razu po wyjęciu spłaszcz każde ciasteczko np szklanką.  Ostudź na kratce, przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Okazja: Deser

korzenne ciastka

szwedzkie ciasteczka

Join the Conversation

  1. Tak dobre że znikają jeszcze ciepłe.dziękuję.

  2. Po zrobieniu ciasteczek musiałam zabrać się od razu za robienie kolejnych, wszystko zjedzone :D

  3. Bardzo szybko się robi , sporo tego wyszło ,i są tak smaczne , że nie wiem czy doczekają jutra .

  4. No właśnie , bo kto powiedział , że muszę upiec pierniki , upiekę Twoje korzenne ciasteczka w tym roku .Zawsze to coś innego .

  5. Święta, Święta i po , ale ciastka zeszły jak woda, super ten przepis, polecam go wszystkim moim znajomym. Pozdrawiam.

  6. Uwielbiam ten przepis. Jest bardzo szybki i naprawdę ciasteczka są smaczne i schodzą jak świeże bułeczki. Zapach który, roznosi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia jest obłędny.

  7. Jak dla mnie, są po prostu idealne. Następnym razem zrobię z podwójnych proporcji, bo nie doczekały się kolejnego dnia.

  8. Tak mi przypadł do gustu ten przepis, że przynajmniej raz w tygodniu piekę. Bardzo szybkie w wykonaniu i przepyszne.

  9. Są tak przepyszne, że połowa naszych znajomych piecze je od jakiegoś czasu. U nas w domu nie zostaje nic na drugi dzień, ile by się nie upiekło, to znikają jak świeże bułeczki.

  10. Nie mogłam zrobić ich tego samego dnia, więc zostawiłam blaszkę w lodowce na noc. Poza tym wszystko według przepisu. Ale wyszły jak surowe :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close