Szybkie łazanki z serem camembert i oliwkami

Uwielbiam dania takie jak te łazanki z serem camembert i oliwkami. Potrafią porządnie nasycić, a nie wymagają długich przygotowań. Już nieraz udowadniałam, że brak czasu nie usprawiedliwia serwowania obiadów typu instant i biegania po fast foody.

Robię to po raz kolejny.

Dzisiejsza propozycja jest propozycją sałatkową, idealną na obecną porę roku. Świetnie syci głodnych biesiadników i jeszcze lepiej smakuje. Owszem, wymaga wcześniejszego zaopatrzenia się w niektóre składniki, ale ostateczny efekt jest wart tego niewielkiego poświęcenia. Poza tą jedną drobną niedogodnością danie nie wymaga długiego gotowania, wcześniejszych przygotowań, czy starannego siekania, by nienagannie wyglądało i wyśmienicie smakowało. Wszystko zrobimy zanim ugotuje się makaron, a dzięki ciekawemu połączeniu smaków sałatka sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja we dwoje lub w szerszym gronie, nawet dla niezapowiedzianych gości.

No ratings yet

Szybkie łazanki z serem camembert i oliwkami

Danie - sałatka z makaronem łazanki. Dobre na obiad i kolację
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins

Składniki

  • 250 g makaronu typu łazanki użyłam mini lasagne
  • 120 g sera camembert
  • 100-150 g czarnych lub zielonych oliwek
  • 100-150 g marynowanych pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól

Sposób przygotowania

  • Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  • W międzyczasie kroję pieczarki w niezbyt cienkie plasterki, oliwki na połówki, ser w kostkę i siekam szczypiorek.
  • Makaron odcedzam i jeszcze ciepły mieszam z oliwą i ketchupem.
  • Do salaterek wykładam po porcji makaronu, a na nim układam pozostałe składniki (pieczarki, oliwki, zielony pieprz i ser) i posypuję obficie szczypiorkiem. W razie potrzeby delikatnie solę do smaku.
  • Podaję od razu.
Okazja: Sałatka

Join the Conversation

  1. takich łazanek jeszcze nie jadłam…

    1. Małgosia Author says:

      Pora nadrobić zaległości. Polecam :)

  2. takie w sam raz na letnią porę, że tak powiem, wygląda bardzo zachęcająco, świetne fotki

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam ponownie.

  3. pysznie wygląda :)

    1. Małgosia Author says:

      I takie jest, polecam :)

  4. Przez żołądek trafiłaś do mojego serca.

    1. Małgosia Author says:

      Chętnie zostanę tam na dłużej ;) Zapraszam jak najczęściej.

  5. Piękne łazanki :) choć ja mam największy sentyment do tych babcinych :)

    1. Małgosia Author says:

      Noooo, babcine są bezkonkurencyjne, też uwielbiam, ale w takiej wersji też są niczego sobie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close