Makaron łososiem wędzonym, marchewką i groszkiem

Makaron z łososiem – do tego sos z marchewką i groszkiem. Ultra szybkie i proste danie. Aromatyczne, kolorowe i bez wyszukanych składników. Czasami warto zamienić sos pomidorowy i klopsiki na coś innego. 

Dziwnie czasami toczy się codzienność. Raz pogoda nie rozpieszcza, a innym, pracy tyle, że trudno cieszyć się pięknym słońcem. W mojej codzienności przynajmniej mogę ciągle cieszyć się kolorowym jedzeniem takim jak ten makaron z łososiem. Dodałam do niego polskie warzywa – groszek i marchewkę. Kto nie kocha tego połączenia! Ja zawsze uwielbiałam i do tej pory mam do nich sentyment. Do tego koperek, który idealnie łączy się z aromatycznym łososiem i wyjątkowo proste i pyszne danie gotowe!

Tak sobie myślę, że nawet jeśli nie lubisz smaku wędzonego łososia, możesz dodać do tego makaronu pieczonego. To też świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Zdarza się, że po wcześniejszym posiłku zostaje mały kawałek łososia i niezupełnie wiadomo co z nim zrobić.  Szkoda wyrzucić, ale zazwyczaj jest go zbyt mało, by starczyło na kolejne danie. Ja w takiej sytuacji robię sałatkę na lunch następnego dnia lub pastę do kanapek do pracy, ale taki makaron z łososiem to równie świetny pomysł. Nawet kilka płatków ryby na porcję wystarcza. Nic się więc nie zmarnuje, a łosoś dostanie swoją kolejną szansę.

Niezależnie od tego, czy dzisiaj jest piękna pogoda, mnóstwo pracy, czy też leniwy pochmurny dzień, zachęcam do ugotowania takiego szybkiego obiadu. Nikt przecież nie musi spędzać długich godzin przy kuchence, aby posiłek był udany! Od lat przełamuję tę zasadę i mamy się świetnie! Makaron z łososiem, groszkiem i marchewką na pewno się sprawdzi. Wydaje mi się nawet, że wygląda nie gorzej niż niejedno restauracyjne danie, więc szybka proszona kolacja mu nie straszna!

 

makaron z wędzonym łososiem

5 z 1 głosu

Tagliatelle z wędzonym łososiem, marchewką i groszkiem

Szybkie, proste i smaczne danie. Obiad przygotowany w 20 minut!
Porcji 3
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia na gorąco lub zimno
  • makaron tagliatelle szerokie wstążki lub inny np farfalle (kokardki) ok 400g
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • ok 200-250g mrożonego zielonego groszku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka masła
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól/pieprz gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

  • marchewkę obrać, pokroić w półplasterki i udusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła.
  • Gdy marchewka jest już miękka, dodać groszek i podgotować około 5 minut.
  • Miękkie warzywa zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek.
  • Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, a następnie odcedzić.
  • Łososia posiekać na drobne paski i wrzucić razem z makaronem do sosu.
  • Podgrzać przez chwilę i przełożyć na talerze.
  • Podawać od razu.
Okazja: Danie główne, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: łatwe, Makarony, Na szybko
Słowa kluczowe: łosoś, makaron
Smacznego !

Join the Conversation

  1. wyglada obłędnie.. ale zgłodniałam…

    1. Pastelle Author says:

      ja właśnie też… ;)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  2. Moja rodzina oszalała na punkcie tego makaronu. Jest przepyszny łagodny i szybki w przygotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close