Tarta cytrynowa – pieczona tarta z kremem cytrynowym

Kupiłam nową foremkę do tart… Tę z wyjmowanym dnem… Od dawna miałam ochotę to zrobić… A skoro już kupiłam, to nie mogła leżeć taka nieużywana… No i nie leżała. Od razu na stole pojawiła się tarta cytrynowa na kruchym cieście – według mojego ulubionego przepisu i niezmiennie twierdzę, ze nie ma lepszego. Jest idealne pod każdym względem. Bez mąki krupczatki, proszku do pieczenia i zbędnego zachodu. Kto próbował, ten wie…

A kto nie próbował, tego zapraszam do wspólnej zabawy. Podwójnie pieczona tarta cytrynowa nie tylko kusi słonecznym kolorem, ale pachnie tak bosko, że nie sposób jej się oprzeć – chyba, że to ja mam taką słabą wolę… W każdym razie dostał mi się tylko kawałek, bo reszta zniknęła zanim się obejrzałam, a gości tego dnia nie mieliśmy… przynajmniej nie zauważyłam…

No ratings yet

Tarta cytrynowa

Pieczona tarta z kremem cytrynowym
Porcji 12 os.
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins

Składniki

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki do kruchego ciasta używam tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

nadzienie cytrynowe:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 g cukru
  • 3 cytryny skórka i sok
  • 125 g śmietany kremówki 36%
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego

Ponadto:

  • 150 g kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Najlepiej robić to siekając składniki nożem lub w malakserze z funkcją pulse - wystarczy zaledwie kilka obrotów, zanim ciasto zbije się w kulę. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasto zebrać w kulę, zawinąć w folię o schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  • Formę do tarty o średnicy ok 25cm lekko natłuścić.
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do foremki wyklejając dokładnie dno i boki. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia, by nie skurczyło się nadmiernie podczas pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C Ciasto wyłożyć pergaminem i na wierzch wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki. Podpiec przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika usunąć suche ziarna i papier. Ostudzić.
  • Jajka, żółtko i cukier ubijac mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści.
  • Nie przerywając ubijania, dodawać po kropelce sok z cytryny.
  • Następnie dodać połowę skórki i kremówkę. Na koniec dodać płynne, chłodne masło. Przez cały czas ubijać.
  • Masę wylać na podpieczony spód tarty i posypać resztą skórki cytrynowej.
  • Piec przez 45 minut w temperaturze 170°C.
  • Ostatnią cytrynę dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plastry. Gotować w wodzie z cukrem przez 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. wymieszać.
  • Gorąca tartę polać syropem i udekorować plastrami cytryny.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Udekorować zimną już tartę.
Okazja: Wypieki

Zobacz inne przepisy z cytrynami:

Join the Conversation

  1. Fajnie wygląda prosto, ale smacznie. Jak będziesz miała chwilę czasu polecam spróbować prostego skubańca, równie prosty ale smakowicie wygląda , i jeszcze lepiej smakuje. Zapraszam i Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Skubaniec to chyba inna nazwa pleśniaka, lub jego odmiana. To sztandarowe ciasto mojej mamy i mojej teściowej. Jedno z tych, które jadam, lubię, a piec sama nie muszę ;)

  2. Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    1. Pastelle Author says:

      Ja od pewnego czasu również, tylko do skórki pomarańczowej nie umiem się przekonać ;)

  3. No… wygląda lepiej niż świetnie!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  4. Uwielbiam tarty ta wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    1. Pastelle Author says:

      Mam podobnie, tarty to moja wielka słabość.

  5. Wygląda bosko, ten wierzch ogromnie kusi :)

  6. Ależ niesamowicie wyglądają Twoje wypieki. Chciałbym mieć taki talent jak Ty. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close