Tarta rabarbarowo - pomarańczowa z bezą - sezonowa i elegancka

Tarta rabarbarowo – pomarańczowa z bezą

Początek sezonu rabarbarowego warto uczcić ciastem. W tym roku wybrałam kruchą, maślaną tartę z bezową pierzynką. Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się z aromatem skórki pomarańczowej, a beza osładza całość, przez co tarta jest odpowiednio zbalansowana. Nie za słodka i  niezbyt kwaśna. Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem, to może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tarta nie jest skomplikowana, nie wymaga wielu składników, a nie tylko powala smakiem, ale wygląda bardzo efektownie.

Składniki:

(forma z wyjmowanym dnem 20x30cm)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 200g masła
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 500g rabarbaru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki wsyp do miski, dodaj żółtka, posiekane masło, cukier puder oraz szczyptę soli i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Podpiecz w 180°C przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta.
  • Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 1/3 szklanki cukru i dodaj skórkę otartą z 1 pomarańczy.
  • Rabarbar wyłóż na podpieczony kruchy spód i ponownie wstaw do piekarnika.
  • Od razu przystąp do przygotowania bezy.
  • Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wyłóż ją na rabarbar i ponownie odstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 15 minut w 180°C.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 80°C i pozostaw tartę na kolejne 15 minut.
  • Wyjmij i ostudź.

Smacznego!

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *