Tarta serowa z bananami i nutellą

Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. To po prostu tarta serowa z bananami i nutellą. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.

Składniki:

(forma na tartę 35cmx11cm)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 500g twarogu (użyłam półtłustego w kostce)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g nutelli lub kremu czekoladowego
  • 1 duży banan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane zmiel w młynku lub użyj mąki owsianej.
  • Masło roztop i lekko przestudź. Następnie dodaj mąkę oraz zmielone płatki owsiane, 2 łyżki cukru i zarób ciasto przypominające kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
  • Ciastem wyklej foremkę do tarty. Dno gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Przestudź.
  • Twaróg zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę.
  • Do twarogu dodaj jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnego ciasta.
  • Na nutellę wylej masę serową. Powinna sięgać górnej krawędzi ciasta.
  • Banana pokrój na cienkie plasterki i ułóż je delikatnie na wierzchu ciasta.
  • Tartę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 25-30 minut. Masa serowa powinna się ściąć na powierzchni ciasta.
  • Pozostaw sernik do przestygnięcia w piekarniku, a następnie schłodź.

Smacznego!

15 Odpowiedzi

  1. Pani Małgosiu! Chciałbym zrobić tę tartę ale w tortownicy o średnicy 20 cm. Czy trafia ilość produktów będzie odpowiednia?

    1. Z tej ilości składników w tortownicy o średnicy 20cm wyjdzie wysoki sernik. Polecam go wówczas piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w 165 stopniach. Jeśli ma być to niska tarta, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę.

  2. Wygląda smakowicie. W malakserze mieliłem już różne dziwne rzeczy, ale sera jeszcze nie próbowałem – zawsze mieliłem maszynką do mięsa. Podoba mi się ten pomysł!

  3. Jak ładnie uśmiecha się Twoja tarta po przekrojeniu:-) Coś mi mówi, że to połączeniu jest pyszne. Ja nutellę wykorzystałam w babeczkach:-), choć Twoja uśmiechnięta tarta zdaje się nie mieć sobie równej:-) Jednak miło mi bezie jak zaglądniesz do mnie:-) Pozdrawiam wiosenne:-)

  4. Moje ulubione połączenie – nutella i banan. Tylko czekoladowo-orzechowy krem robię sama bo ten sklepowy to niestety prawie sam olej, do tego palmowy.

  5. Robiłam tę tartę i rzeczywiście jest świetna! Najbardziej posmakował mi spód ciasta – smakuje jak ciasteczka maślane! :) w związku z tym spodem mam pytanie – czy można go swobodnie łączyć z kremami na zimno? Nie jestem doświadczona w kwestii pieczenia, a widzę, że przepisy na spody tarty z zimnym, niepieczonym kremem lub serem są inne. W związku z tym, czy mogłabym np. połączyć spód tej tarty z serowym wypełnieniem, o którym piszesz w tym przepisie: https://www.osmykolorteczy.pl/tarta-serowa-z-truskawkami/ ??? Dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam :)

    1. Jak najbardziej można wykorzystać ten spod do innych wypełnieniem, także tych na zimno. Należy jednak chwilę dłużej podpięcie spód, do zarumienienia i wypełnić po całkowitym ostudzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *