Tarta wiśniowa z bezą – klasyczny przepis

Obiecuję, że przez najbliższy czas nie zrobię kolejnej tarty… Tym razem jednak zamrożona porcja kruchego ciasta przygotowanego poprzednim razem i kilka odłożonych białek było zbyt wielką pokusą. Uwielbiam kruche ciasta, a owocowe tarty świetnie się sprawdzają na leniwe popołudnia przy filiżance kawy w dobrym towarzystwie. Uległam i wcale, ale to wcale nie żałuję…

Dziś tarta z nadzieniem wiśniowym i piramidkami bezowymi z rumieńcem. Poprzednim razem przygotowałam podwójną porcję kruchego ciasta i jedną z nich upchnęłam w kąciku zamrażalnika. Nie poleżała tam jednak zbyt długo…

na kruche ciasto podaję odnośnik do poprzedniego wypieku: tarta z jagodami

No ratings yet

Tarta wiśniowa z bezą - klasyczny przepis

Porcji 8
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 1/2 kg wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania

  • Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w kulkę i odstawiamy do schłodzenia na 1/2-1h do lodówki.
  • Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, tak by uzyskać okrąg o nieco większej średnicy niż foremka. Ciasto delikatnie przekładamy na foremkę i dokładnie ją wyklejamy. Jeśli ciasto się klei, wałkujemy je na papierze do pieczenia i razem z nim przekładamy do foremki.
  • Ciasto wykładamy papierem, wysypujemy suchy groch i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i usuwamy groch i papier.
  • Wiśnie drylujemy i wrzucamy do garnka. Słodzimy i gotujemy przez kilka minut, by puściły sok i lekko zmiękły. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszając wlewamy stopniowo do gotujących się wiśni. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu lub kisielu. Mieszając, gotujemy jeszcze przez 3 minuty, po czym odstawiamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Kiedy piana będzie wystarczająco gęsta, dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Wiśnie wykładamy na podpieczony blat tarty, a następnie szprycą o szerokiej końcówce lub łyżeczką robimy piramidki z piany na bezy.
  • Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez 5 minut. Gdy beza zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Beza nie będzie mocno wysuszona, ale lekko rumiana.
Okazja: Wypieki

 

 

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. ~Małgosia says:

    Maleńkie sprostowanie – „1-2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)” – CHODZI O SKROBIĘ z mąki kukurydzianej a nie samą makę! Typowy błąd przy tłumaczeniu angielskojęzycznych przepisów a bardzo znamienny w skutkach :-(

    1. Pastelle Author says:

      Droga Małgosiu,
      Dziękuję za komentarz, jednak niezupełnie mogę się z Tobą zgodzić. Owszem, masz dużo racji, jednak na opakowaniu użyto nazwy „mąka”, także zastosowanie takiej nazwy uważam za jak najbardziej uzasadnione. Poza tym w tym przypadku nie korzystałam z żadnych przepisów, ani polsko- ani angielskojęzycznych, więc trudno tu mówić o „typowym błędzie”. Pozdrawiam :)

  2. Sprostowania nie powinno być, gdyż Pastelle napisała dokładnie tak, jak należy, to znaczy mąka ziemniaczana, lub mąka kukurydziana:) Natomiast w przepisach angielskich częściej używa się określenia skrobia. A zatem używajmy określenia mąka ziemniaczana, zgodnego z polskim nazewnictwem!!! Przepis ciekawy, pozdrawiam:)

  3. ~Dominika says:

    Ważne jest, żeby nie zastępować skrobii kukurydzianej mąką kukurydzianą, bo różnią się zasadniczo;-) Skrobię (tj. mąkę) ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą (nie mąką kukurydzianą). Pozdrawiam :-)

  4. Dziękuję za bardzo dobry przepis. Tarta (moja pierwsza) wyszła super. Jedyna moja modyfikacja to 1 kg zamiast 1/2 kg wiśni (+ 5 łyżek cukru i 2 mąki kukurydzianej). Proporcje wyszły bardzo dobre
    Bezę robiłam z mąką kukurydzianą (płaska łyżka). Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Im więcej wiśni tym tarta musiała być smaczniejsza :) Cieszę się, że przepis się sprawdził. Zapraszam ponownie :)

      1. Wypróbowałam ten przepis również z czerwonymi porzeczkami (miałam wiadereczko po kilogramowym mielonym twarogu). Rewelacja. Dodałam tylko więcej cukru, ale nie jestem pewna ile, bo nie mierzyłam. Myślę, że z czarną porzeczką czy agrestem też się sprawdzi. Albo z malinami. Twoje rady na temat robienia ciasta na tartę (Tarta z masą serową z truskawkami) działają. Po wyklejeniu formy ciastem włożyłam jeszcze do lodówki na czas obierania porzeczek. Tarta wyszła bardzo krucha i przepyszna. Pozdrawiam

        1. Małgosia Author says:

          Z porzeczkami tarta musiała być wyborna. Kwaśne letnie owoce świetnie komponują się z bezą. Cieszę się też, że moje sugestie odnośnie kruchego ciasta są przydatne :)

  5. A jaką średnicę ma ta foremka?

    1. Małgosia Author says:

      Będzie dobra foremka o średnicy 22-24cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close