Tarta z jagodami i kremem custard.

Tarta z jagodami i kremem custard – prosty przepis

 

Wczoraj nie udało mi się usiąść, by podzielić się z Wami moją jagodową, rozpływającą się w ustach tartą. Nieoczekiwana wizyta dawno nie widzianej przyjaciółki przyjemnie pokrzyżowała moje misternie uplecione plany. Rozmowa z nią naładowała mi baterie i dzięki temu jeszcze wieczorem miałam siłę, by dokończyć pracę. Dziś mogłam więc poświęcić dzień na zaległe czynności i zabawę z córeczką.

Uśmiecham się teraz sama do siebie i częstuję nieziemsko kruchą tartą, podśpiewując przedszkolny hymn: “jesteśmy jagódki, czarne jagódki…” Nie mogłam się na nią napatrzeć…

tarta z jagodami

Krucha tarta z jagodami i kremem custard

Tarta rozpływająca się w ustach. Pyszna z jagodami i innymi sezonowymi owocami.
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: krem custard, krucha tarta, kruche ciasto
Porcji: 10 porcji

Składniki

krem custard:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła niekoniecznie
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka cukru

jagody

    Przygotowanie krok po kroku

    • Wszystkie składniki kruchego ciasta siekamy nożem. Gdy powstanie kruszonka, zagniatamy szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy około 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy.
    • Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
    • 400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.
    • W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.
    • Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.
    • Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.
    • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
    Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!

     

    22 Odpowiedzi

      1. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze. Tarta była smaczna, cieszyła i podniebienie i oczy :) Teraz pora na czarne porzeczki – moje ukochane :)

      1. Skończyła się, ale dla wspaniałego gościa chętnie upiekę jeszcze jedną :) Zapraszam (przynajmniej wirtualnie).

    1. Wygląda doskonale. Dobrze że mam gotowe kruche ciasto w lodówce:D zapraszam do siebie na babeczki marchewkowe i inne pyszności
      zwysokosci.blog.pl

      1. Jak to dobrze mieć czasem coś wcześniej przygotowanego. Ja zazwyczaj robię dwie porcje i jedną z nich zamrażam. Na leniwą niedzielę jest zawsze jak znalazł :)
        Wpraszam się na babeczki :)

    2. Nazbierałam dziś wiadro jagód, mają być na dżem do słoików na zimę, ale myślę,że na taką tartę nie ma co żałować, tym bardziej,że wszystkie składniki mam w spiżarce.Zrobię rodzince niespodziankę na letni wieczór.

      1. Oj, tę tartę wspominamy ze ślinką w kącikach ust. Trzeba będzie powtórzyć. Polecam i czekam na opinię po degustacji. Poza tym zazdroszczę możliwości samodzielnego zbierania jagód. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

    3. bardzo Ci dziękuję za przepis, mimo że było to moje pierwsze ciasto, wyglądało i smakowało bez zarzutu;) zamiast jagód wykorzystałam piętrzące się w lodówce borówki amyrykańskie:D teraz czekam na kolejne pomysły

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *