W taką pogodę dosłownie aż nie sposób zajadać się ciepłą drożdżówką. Najchętniej żywilibyśmy się samymi owocami i popijali domową lemoniadą albo lekkim i koszmarnie zimnym drinkiem z palemką… Najlepiej na jakiejś egzotycznej i bezludnej plaży.
Niestety nie złożyło się i wciąż męczymy się w mieście i staramy łapać się każdą wolną chwilę by nieco ochłonąć. Miałam piec jagodzianki, ale postanowiłam przygotować coś bardziej orzeźwiającego. Coś, co zdecydowanie lepiej przypadnie i nam i Wam do gustu. Torcik na zimno. Świadomie piszę torcik, a nie na przykład sernik, bo sernik to nie jest, raczej puszysta pianka jagodowa wykończona waniliową panna cottą z kruchym kakaowym spodem na bazie herbatników – wspaniały, prosty i efektowny!
Koniecznie go przygotujcie dopóki jagody są łatwo dostępne, a temperatury wysokie.

Torcik jagodowa panna cotta
Jagodowy torcik bez pieczenia - pyszny i efektowny na każdą okazję.
Składniki
warstwa jagodowa
- 500 g świeżych jagód
- 400 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone może być też philadephia
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny w proszku
panna cotta
- 400 ml śmietanki kremówki
- 80 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
spód
- 150 g kakaowych herbatników
- 80 g masła
Sposób przygotowania
- Herbatniki zmiel na drobne okruchy za pomocą malaksera lub rozkrusz ręcznie. Roztop masło i zalej nim pokuszone ciastka. wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
- 2 łyżki żelatyny zalej ok. 1/4 szklanki wody mineralnej i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
- Jagody zmiksuj z cukrem pudrem na gładko.
- Ubij kremówkę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
- Namoczoną żelatynę lekko podgrzej, np w mikrofalówce. Tylko do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości.
- Ubitą śmietanę z serkiem wymieszaj delikatnie z koktajlem jagodowym, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia.
- Kremówkę gotuj na wolnym ogniu z cukrem i wydrążoną wanilią. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dla pewności, że żelatyna się dokładnie rozprowadzi w śmietance, możesz namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a bezpośrednio przed dodaniem lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
- Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
- Wystudzoną, płynną panna cottę wylej na jagodową piankę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
- Oddziel nożem brzegi lub ogrzej boki tortownicy palnikiem i przełóż torcik na paterę. Udekoruj borówkami i miętą.
Ale cudo! A blok jest świetny. bardzo fajnie obrane motywy i kolorystyka;)
Twój torcik wygląda wspaniale ;-) Lubię gotować, ale do pieczenia ciast mam dwie lewe ręce ;-)
Wygląda pysznie.
Ile dodać tej wody do żelatyny bo jest info że 1/ i nie wiem ile to jest :)
Ok 1/4, już poprawione. Jak będzie troszkę więcej też nic się nie stanie.
Robi się mój torcik! Też planowałam jagodzianki, ale zaglądnęłam na bloga i… zmieniłam zdanie ;) Liczę na kolejny udany test <3
Takim torcikiem idealnie trafiłaś w moje gusta :)
Jaaaki wysoki, pięknie wygląda;)
Pyszne ciasto :)
wygląda pięknie !
ja tez tak chcę umieć.
same zdjęcia tak zachęcają do zrobienia tego ;d
Wygląda niebiańsko!
Już wiem, gdzie będę zaglądać, żeby u mnie w domu zagościło w końcu nieco słodkości :3
Czy polecasz jakąś alternatywę dla żelatyny?
zasadniczo można użyć agar, ale ma on nieco inne właściwości i najprawdopodobniej uzyska się inną konsystencję. Jeśli jednak jest taka konieczność, można się nim podarować. Ilości niestety nie podam, nie próbowałam.
No cóż, dziękuję, ale przepis świetny na pewno wypróbuję :)
Wypróbowałem przepis :)) Wyszło przepyszne. Niestety nie tak ładne jak na zdjęciach ale jak na pierwszy raz myślę, że jest sukces :) Na pewno to powtórzę :)
Początki bywają niełatwe, ale zapewniam, że i u mnie nie zawsze jest idealnie równo i gładko ;) Cieszę się, że torcik smakował, to w końcu najważniejsze.
A jakiej wielkości tortownicy pani użyła?
Iość składników będzie odpowiednia do formy o średnicy 20-22cm. U mnie – 20cm.