Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia

W taką pogodę dosłownie aż nie sposób zajadać się ciepłą drożdżówką. Najchętniej żywilibyśmy się samymi owocami i popijali domową lemoniadą albo lekkim i koszmarnie zimnym drinkiem z palemką… Najlepiej na jakiejś egzotycznej i bezludnej plaży.

Niestety nie złożyło się i wciąż męczymy się w mieście i staramy łapać się każdą wolną chwilę by nieco ochłonąć. Miałam piec jagodzianki, ale postanowiłam przygotować coś bardziej orzeźwiającego. Coś, co zdecydowanie lepiej przypadnie i nam i Wam do gustu. Torcik na zimno. Świadomie piszę torcik, a nie na przykład sernik, bo sernik to nie jest, raczej puszysta pianka jagodowa wykończona waniliową panna cottą z kruchym kakaowym spodem na bazie herbatników – wspaniały, prosty i efektowny!

Koniecznie go przygotujcie dopóki jagody są łatwo dostępne, a temperatury wysokie.

Torcik jagodowa panna cotta
Czas Przygotowania
30 mins
Czas Gotowania
10 mins
Schładzanie
3 hrs
Czas Całkowity
40 mins
 

Jagodowy torcik bez pieczenia - pyszny i efektowny na każdą okazję.

Rodzaj Dania: Deser
Kuchnia: Bez pieczenia
Keyword: ciasto bez pieczenia, ciasto z jagodami, panna cotta, sernik na zimno, sernik z jagodami
Ilość Porcji: 12 porcji
Składniki
warstwa jagodowa
  • 500 g świeżych jagód
  • 400 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone może być też philadephia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
panna cotta
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
spód
  • 150 g kakaowych herbatników
  • 80 g masła
Przygotowanie krok po kroku
  1. Herbatniki zmiel na drobne okruchy za pomocą malaksera lub rozkrusz ręcznie. Roztop masło i zalej nim pokuszone ciastka. wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
  2. 2 łyżki żelatyny zalej ok. 1/4 szklanki wody mineralnej i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  3. Jagody zmiksuj z cukrem pudrem na gładko.
  4. Ubij kremówkę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
  5. Namoczoną żelatynę lekko podgrzej, np w mikrofalówce. Tylko do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości.
  6. Ubitą śmietanę z serkiem wymieszaj delikatnie z koktajlem jagodowym, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia.
  7. Kremówkę gotuj na wolnym ogniu z cukrem i wydrążoną wanilią. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. Dla pewności, że żelatyna się dokładnie rozprowadzi w śmietance, możesz namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a bezpośrednio przed dodaniem lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  9. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  10. Wystudzoną, płynną panna cottę wylej na jagodową piankę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
  11. Oddziel nożem brzegi lub ogrzej boki tortownicy palnikiem i przełóż torcik na paterę. Udekoruj borówkami i miętą.

 

 

0

18 Odpowiedzi

  1. Robi się mój torcik! Też planowałam jagodzianki, ale zaglądnęłam na bloga i… zmieniłam zdanie ;) Liczę na kolejny udany test <3

    1. zasadniczo można użyć agar, ale ma on nieco inne właściwości i najprawdopodobniej uzyska się inną konsystencję. Jeśli jednak jest taka konieczność, można się nim podarować. Ilości niestety nie podam, nie próbowałam.

  2. Wypróbowałem przepis :)) Wyszło przepyszne. Niestety nie tak ładne jak na zdjęciach ale jak na pierwszy raz myślę, że jest sukces :) Na pewno to powtórzę :)

    1. Początki bywają niełatwe, ale zapewniam, że i u mnie nie zawsze jest idealnie równo i gładko ;) Cieszę się, że torcik smakował, to w końcu najważniejsze.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu