Tort krówkowy – przepis

Tort krówkowy jest prosty, nie wymaga wiele pracy, jedynie odrobiny uwagi podczas gotowania masy karmelowej. Zdecydowałam się na rustykalny wygląd i zrezygnowałam z dekoracji. Jak dla mnie, delikatny karmelowy kolor i lekko połyskująca masa karmelowa to wystarczająca ozdoba tego ciasta. Jeśli tort miałby być dekoracją urodzinowego przyjęcia lub słodkim upominkiem, udekorowałabym go falbankami z rozpuszczonej czekolady lub dekoracjami z temperowanej czekolady.

Ciasto świetnie smakuje z odrobiną niesłodzonej bitej śmietany, która równoważy bardzo słodki smak masy krówkowej. Do tego już tylko filiżanka aromatycznej herbaty lub espresso i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.

Tort krówkowy - przepis
Czas Przygotowania
45 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr 30 mins
 
Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 20 cm średnica
Składniki
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
masa krówkowa:
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 g masła
  • 2 szklanki cukru
Przygotowanie krok po kroku
  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym na jasną, kremową masę przez około 5 minut.
  2. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  3. Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
  4. Dodawaj do masy maślanej na zmianę po części mąki i maślanki, zaczynając i kończąc na mące. Wymieszaj do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść) i wyrównaj.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do "suchego patyczka".
  7. Tuż przed końcem czasu pieczenia sprawdzaj, czy już jest upieczone, aby nie przesuszyć ciasta.
  8. Ostudź na kratce.
  9. Składniki masy krówkowej włóż do garnka o grubym dnie i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając (masa wykazuje tendencje do przypalania) do chwili aż masa zgęstnieje, osiągnie karmelowy kolor i będzie pokrywać zanurzoną łyżkę.
  10. Odstaw masę na 10-15 minut, a następnie przełóż nią ciasto podzielone na trzy warstwy i posmaruj z wierzchu.
  11. odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Smacznego!

0

20 Odpowiedzi

  1. Krówka wygrała! Tego mi trzeba było.
    Prosto i z klasą. Lubię minimalizm, chociaż często rezygnuje z niego.
    Mam ochotę na kawałek. Przepis na pewno bliski mojemu podniebieniu.

  2. Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje. Na pewno go zrobię, chciałabym tylko wiedzieć ile mniej więcej(minuty,godziny?) gotuje się tą masę krówkową.Pozdrawiam.

  3. Witaj,
    Nie wiem co poszło mi nie tak, ale ani ciasto ani krem nie wyszedł. Ciasto – zakalec. Krem – w ogóle nie zgęstniał. Zmarnowane 3 godziny. Sprzedaje ciasta, więc nie jestem amatorką. Może coś zrobiłam źle…
    Pozdrawiam,
    Anastazja

    1. Paulo, jeśli na co dzień wypiekasz ciasta, musisz przeanalizować co mogło pójść nie tak. Trudno mi powiedzieć, co mogło być przyczyną zakalca. Jeśli chodzi o masę, wygląda na to, że zbyt krótko była gotowana, zawsze powtarzam, że trzeba patrzeć na kolor i konsystencję, bo ciężko jest określić dokładny czas przygotowania.
      Jednego jestem pewna, przepis jest ok, nie raz już je piekłam.

      1. Widocznie piekarnik lub składniki zawiodły. Sprawdzałam kilka razy i robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie, z zastanowieniem co zrobić z tym składnikiem : “1 żółtko”.
        Masę gotowałam ponad godzinę i nawet troszkę nie zgęstniała ani nie zmieniła koloru, więc ja wylałam.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu