Tort krówkowy – przepis

Tort krówkowy jest prosty, nie wymaga wiele pracy, jedynie odrobiny uwagi podczas gotowania masy karmelowej. Zdecydowałam się na rustykalny wygląd i zrezygnowałam z dekoracji. Jak dla mnie, delikatny karmelowy kolor i lekko połyskująca masa karmelowa to wystarczająca ozdoba tego ciasta. Jeśli tort miałby być dekoracją urodzinowego przyjęcia lub słodkim upominkiem, udekorowałabym go falbankami z rozpuszczonej czekolady lub dekoracjami z temperowanej czekolady.

Ciasto świetnie smakuje z odrobiną niesłodzonej bitej śmietany, która równoważy bardzo słodki smak masy krówkowej. Do tego już tylko filiżanka aromatycznej herbaty lub espresso i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.

No ratings yet

Tort krówkowy - przepis

Porcji 20 cm średnica
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes

Składniki

  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli

masa krówkowa:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 g masła
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym na jasną, kremową masę przez około 5 minut.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
  • Dodawaj do masy maślanej na zmianę po części mąki i maślanki, zaczynając i kończąc na mące. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto przełóż do tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść) i wyrównaj.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do "suchego patyczka".
  • Tuż przed końcem czasu pieczenia sprawdzaj, czy już jest upieczone, aby nie przesuszyć ciasta.
  • Ostudź na kratce.
  • Składniki masy krówkowej włóż do garnka o grubym dnie i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając (masa wykazuje tendencje do przypalania) do chwili aż masa zgęstnieje, osiągnie karmelowy kolor i będzie pokrywać zanurzoną łyżkę.
  • Odstaw masę na 10-15 minut, a następnie przełóż nią ciasto podzielone na trzy warstwy i posmaruj z wierzchu.
  • odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Okazja: Wypieki

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Małgosiu pyszny na pewno i jaki prosty :)

    Pozdrawiam

  2. Krówka wygrała! Tego mi trzeba było.
    Prosto i z klasą. Lubię minimalizm, chociaż często rezygnuje z niego.
    Mam ochotę na kawałek. Przepis na pewno bliski mojemu podniebieniu.

    1. Małgosia Author says:

      Krówka wygrała bezapelacyjnie :)

  3. Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje. Na pewno go zrobię, chciałabym tylko wiedzieć ile mniej więcej(minuty,godziny?) gotuje się tą masę krówkową.Pozdrawiam.

    1. Małgosia Author says:

      Od 20 do 40 minut w zależności od szybkości gotowania. Lepiej patrzeć na barwę masy niż na czas gotowania

  4. Wygląda obłędnie i jest tak idealnie równy. Jak Ty to robisz? Jestem pod wrażeniem.
    http://przestrzenkobiety.pl/

  5. jak wysoka ma być ta tortownica

    1. Małgosia Author says:

      20 centymetrowa powinna mieć około 10cm wysokości.

  6. Ta masa krówkowa wygląda… idealnie!;)

  7. Piękny w swej prostocie :)
    Ja też przepadam za krówkami, im bardziej ciągnące, tym lepsze :)

  8. pysznie wygląda, mojej córce na pewno by się spodobał ;)

  9. Ta masa krówkowa – obłęd! Wspaniały tort :)

  10. Nie przepadam za ciastami, ale chyba się skuszę i skorzystam z tego przepisu ;)

  11. Witaj,
    Nie wiem co poszło mi nie tak, ale ani ciasto ani krem nie wyszedł. Ciasto – zakalec. Krem – w ogóle nie zgęstniał. Zmarnowane 3 godziny. Sprzedaje ciasta, więc nie jestem amatorką. Może coś zrobiłam źle…
    Pozdrawiam,
    Anastazja

    1. Małgosia Author says:

      Paulo, jeśli na co dzień wypiekasz ciasta, musisz przeanalizować co mogło pójść nie tak. Trudno mi powiedzieć, co mogło być przyczyną zakalca. Jeśli chodzi o masę, wygląda na to, że zbyt krótko była gotowana, zawsze powtarzam, że trzeba patrzeć na kolor i konsystencję, bo ciężko jest określić dokładny czas przygotowania.
      Jednego jestem pewna, przepis jest ok, nie raz już je piekłam.

      1. Widocznie piekarnik lub składniki zawiodły. Sprawdzałam kilka razy i robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie, z zastanowieniem co zrobić z tym składnikiem : „1 żółtko”.
        Masę gotowałam ponad godzinę i nawet troszkę nie zgęstniała ani nie zmieniła koloru, więc ja wylałam.

  12. Dzień dobry,
    czy 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego to jedna puszka?
    Dziękuję,
    Magda

    1. Małgosia Author says:

      Trzeba patrzeć, są różne gramatury opakowań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close