Tres leches – ciasto mleczne z kardamonem – przepis

Mimo obcobrzmiącej nazwy ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Wymaga jedynie mocnej ręki podczas ubijania białek do biszkoptu i odrobiny czułości przy łączeniu składników w całość. Ciasto pięknie wyrasta, jest lekkie, delikatne i niesamowicie puszyste. Gdyby nie to, co robi się z nim później byłoby tylko biszkoptem z szczyptą kardamonu, który wprawdzie dodaje mu niesamowitego aromatu, ale z nóg nie zwala.

Sam biszkopt jest jednym z najlepszych biszkoptów, jakie wyszły z mojego piekarnika. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że lekkością pobił mój jak dotąd najlepszy przepis na biszkopt. Nie wierzyłam, że ciasto, które nasącza się niemal trzema szklankami mleka może się udać, a jednak efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto mleczne, chociaż słodkie, jest bardzo smaczne, wilgotne i delikatne o wyraźnym mlecznym smaku z nutą kardamonu. Neutralna w smaku bita śmietana na wierzchu świetnie zrównoważyła słodycz ciasta nasączonego mlecznym syropem.

Jeśli macie w planach zrobienie świetnego wrażenia w prosty sposób, to ciasto z pewnością przyczyni się do Waszego sukcesu. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

(prostokątna forma o wymiarach ok. 25x35cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (lub cynamonu)
  • 1/2 szklanki mleka

syrop mleczny:

  • 1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 szklanka skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400ml śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki płatków kokosowych lub migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dno formy lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Mąkę przesiej do osobnego naczynia razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  • Białka ubij na pianę, a gdy zacznie gęstnieć dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania gęstej i lśniącej piany.
  • Dodaj rozmącone żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
  • Dodawaj mąkę w trzech partiach mieszając delikatnie łopatką naprzemiennie z 1/2 szklanki mleka. Rozpocznij i zakończ mąką (mąka w trzech partiach, mleko w dwóch).
  • Wyłóż ciasto na przegotowaną blachę i wyrównaj.
  • Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ciasto powinno być rumiane i wyrośnięte na środku.
  • Odstaw biszkopt w blaszce na 15 minut.
  • Następnie oddziel od blaszki boki i przełóż ciasto na kratkę. do góry dnem. Usuń papier z dna. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Zimne ciasto przełóż z powrotem do formy. Lekko ponakłuwaj je nożem lub widelcem.
  • W dzbanku wymieszaj dokładnie oba mleka skondensowane i 1 szklankę kremówki oraz ekstrakt waniliowy.
  • Syropem polewaj biszkopt stopniowo po całej powierzchni. Zaczekaj aż płyn się wchłonie przed kolejnym nasączeniem.
  • Ubij kremówkę z cukrem waniliowym i rozsmaruj na cieście.
  • Płatki  kokosa lub migdałów upraż na suchej patelni i posyp nimi ciasto.
  • Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

10 Odpowiedzi

  1. Zainteresował mnie twój przepis,jak wszystko co mleczne – z prawdziwą przyjemnością go
    wypróbuję
    Pozdrawia–Lusia

  2. Ja z reguły niechętnie sięgam po ciasta bez kremu bo są dla mnie zbyt suche, ale to mnie zaintrygowało ;) Sporo faktycznie tego mleka do nasączenia biszkoptu. Początkowo (po tytule) myślałem, że to będzie zwykłe krowie mleko i zdębiałem :P Przepis zapisuję i z chęcią wypróbuję przy najbliższej okazji ;)

  3. I truly enjoy looking at on this web site , it contains superb blog posts. Heavierthanair flying machines are impossible. by Lord Kelvin. ebfeadfkdgde

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *