Truskawki duszone w winie z owsiano – kokosową kruszonką (bez pieczenia)

Cały świat nareszcie pachnie truskawkami. Jak co roku, znów kupiłam za dużo i to wokół nich kręcił się cały weekend. Były pieczone truskawki, pavlova z nimi, był chutney z zielonym pieprzem, były truskawki ze śmietaną  i truskawki bez szypułek, a w końcu był fenomenalny deser na ciepło – truskawki duszone w winie z chrupiącą owsiano – kokosową posypką/kruszonką.

Ja i tak wciąż nie mam dość…

Taka wariacja na temat tradycyjnego crumble, tyle, że bez użycia piekarnika.

Dobre na zakończenie posiłku, na pyszny podwieczorek i w ogóle dobre, o każdej porze dnia i nocy.

Podałam z kleksem bitej śmietany. Polecam również z lodami.

No ratings yet

Truskawki duszone w winie pod owsianą kruszonką

Truskawkowe crumble w wersji bez pieczenia
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżka melasy
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki czerwonego wina deserowego użyłam półsłodkiego
  • 1 łyżka masła

kruszonka:

  • 70 g płatków owsianych
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki trzcinowego cukru demerara
  • 2 łyżki masła
  • + bita śmietana lub lody

Sposób przygotowania

  • Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
  • W garnku roztapiamy masło i dorzucamy pokrojone truskawki. Słodzimy cukrem i melasą.
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy wszystko do truskawek.
  • Dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia ok 10-15 minut, do lekkiego zredukowania i zagęszczenia się sosu.
  • Na osobnej patelni roztapiamy masło.
  • Mieszamy płatki owsiane z wiórkami i cukrem i podsmażamy na maśle często mieszając do zrumienienia.
  • Ciepłe truskawki wykładamy na miseczki, posypujemy kruszonką i dodajemy bitą śmietanę lub lody.
Okazja: Deser

Join the Conversation

  1. Truskawki duszone w winie – ten fragment opisu mi wystarczył, żebym zakochała się w tym przepisie :) Wygląda cudownie!!! :)

  2. Witam:) Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Awards. Zapraszam w związku z tym do odpowiedzi na moje pytania, które znajdują się we wpisie: „Liebster Awards” na moim blogu: http://www.soap-jam.blog.pl Pozdrawiam!;)

  3. Crumble bez piekarnika! Zapamiętam sposób, bo nigdy nei wiadomo, kiedy się przyda :-)

  4. Bardzo ciekawy przepis. Muszę go wypróbować, bo uwielbiam truskawki, wiórki kokosowe i wino. :)

    1. Pastelle Author says:

      W takim razie na pewno ten deser Ci zasmakuje :)

  5. Gosieńko, każdy Twój przepis wyzwala we mnie potrzebę śpiewu i ucztowania. Każdy kojarzy mi się z jakimś przebojem. Powyższe truskawki, aż się proszą oo,,Otwieram wino ze swoja dziewczyną. Chciałbym, żeby ten czas nie przeminął”…

    1. Pastelle Author says:

      Jak zawsze wiesz jak poprawić mi nastrój, Kochana :)

  6. Wygląda ślicznie i wspaniałe zdjęcia:)) Pozdrawiam ciepło

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

    1. Pastelle Author says:

      Smaczny tez jest :)

  7. Boże, jestem uzależniona od truskawek… Muszę wypróbować ten przepis!

    1. Pastelle Author says:

      Obowiązkowo :)

  8. Apetycznie to wygląda , a smakować musi wyśmienicie dzięki za takie super przepisy i to tak aktualnie z truskawkami:)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close