Urodzinowy torcik z puszki – biała czekolada i pierwsza rocznica bloga

Minął rok od chwili, gdy siedziałam przed monitorem zastanawiając się jak powinien wyglądać. Czy miałam na niego pomysł? Czy wiedziałam, że stanie się moją pasją? Czy wiedziałam ile czasu mi skradnie? Chyba nie do końca…

Dziś, gdy patrzę na ten miniony rok wiem, że założenie Ósmego koloru tęczy to była całkiem dobra decyzja. Choć nie mam wspaniałej kuchni, pełnej nowiutkich sprzętów, choć jakość mojego aparatu fotograficznego pozostawia wiele do życzenia, choć czasami chleb nie wyrasta, galaretka odmawia współpracy, a kremu do ozdobienia tortu znów wyjdzie zbyt mało, to coś sprawia, że próbuję znowu i znowu, aż do skutku. Próbuję, bo lubię to, co robię. Mam nadzieję, że wśród Was, Drodzy czytelnicy, odwiedzający regularnie i przypadkiem znajdą się osoby, którym też się to podoba  (skłamałabym okropnie, mówiąc, że prowadzę bloga tylko dla siebie).

Ósmy kolor tęczy to mój wirtualny skrawek ziemi, moja magiczna kraina, kuchnia, którą odwiedziliście przeszło milion razy, za co bardzo Wam dziękuję. Blog wizualnie zmieniał się kilkukrotnie i jeszcze nie wiem, czy to już koniec zmian. Ja sama też się zmieniłam, a patrząc na pierwsze fotografie i wpisy, muszę też przyznać, że się rozwinęłam, z dużo większą łatwością przychodzi mi pisanie przepisów, tworzenie własnych i co ważne zjadliwych propozycji, odpowiadanie na liczne komentarze i maile. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie co najmniej tak owocny, jak ten miniony, że nie zabraknie mi pomysłów, i co najważniejsze, nie zabraknie tu Was, bo bez odbiorców, pasjonatów domowej i mam nadzieję dobrej kuchni, Ósmy kolor tęczy stanie się tylko poplamionym czekoladą zeszytem z przepisami…

Podobno pierwsze urodziny dla bloga i blogera, to najważniejsza z rocznic, trzeba więc uroczyście uczcić ją tortem, co niniejszym też robię.

Zapraszam!

Dzisiejsze torciki to jedne z prostszych ciastek tego typu, jakie robiłam. Prosta, ciemna baza spodoba się osobom, które obawiają się tradycyjnych biszkoptów. Pięknie wyrastają w piekarniku, mają wyraźnie czekoladowy smak i przyjemnie wilgotną i sprężystą konsystencję. Wszysto spotęgowane słodyczą białej czekolady, z nutą likieru kawowego. Puszki, w których zostały upieczone to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych form. Osiągnęłam dzięki nim oryginalny, jak na torty efekt walca. Dwa małe torciki o niebanalnym przekroju i smaku to gwarantowany sukces. Polecam!

 

No ratings yet

Czekoladowy torcik z puszki z kremem z białej czekolady

Porcji 2 szt
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki esencji waniliowej

Krem

  • 100 g dobrej białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego lub innego np pomarańczowego, czekoladowego itp
  • + 2 duże puszki po konserwach np po ananasach śr ok 9cm

Sposób przygotowania

  • Puszki nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski z masą maślano-jajeczną.
  • Wymieszać.
  • Na koniec dodać mleko i esencję waniliową i ponownie wymieszać do połączenia składników.
  • Masę podzielić na dwie części. Napełnić puszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 minut lub do chwili, gdy będzie sprężyste z wierzchu.
  • Ciasto odstawić na kilka minut do przestygnięcia, następnie wyjąć z puszek i ostudzić na kratce.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z mlekiem na małym ogniu, często mieszając. (Miska z czekoladą nie powinna dotykać się gotującej się wody) Gdy masa będzie jednolita, lekko przestudzić.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać do czekolady.
  • Ciasto pokroić na plastry (krojąc z góry w dół), przekładać kremem, ułożyć "na leżąco" na półmisku, a resztą kremu udekorować wierzch.
  • Torciki dowolnie udekorować np wiórkami czekoladowymi.
Okazja: Wypieki

 

Join the Conversation

  1. Wspaniały tort i piękny, sentymentalny wpis.

    Serdecznie Ci gratuluję i trzymam kciuki, by wszystkie najskrytsze, blogowe marzenia, się spełniły :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, Domi. Przez ten rok osiągnęłam więcej niż sobie wymarzyłam. Mam nadzieję, że przyszły rok też przyniesie tyle miłych niespodzianek. Cieszę się, że udało mi się dołączyć do grona zacnych blogerów kulinarnych :)

  2. 100 lat!!! życzę Ci mnóstwa przepysznych dań i jeszcze więcej czytelników :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Postaram się, aby tak było :)

  3. Małgosiu, życzę ci kolejnych sukcesów i weny do tego, by tworzyć same cudowności.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, Ewuniu. Mam nadzieję, że za rok znów się tu spotkamy :)

  4. ojej.. jak on wspaniale wygląda:)

    1. Pastelle Author says:

      Smakuje równie dobrze i co najważniejsze nie wymaga czasu i wybitnych umiejętności :)

  5. Piękny tort. Wyjątkowy na wyjątkową rocznicę.
    Życzę Ci wytrwałości i gratuluję pasji. Wielu wspaniałych lat blogowania życzę, pełnych pomysłów.
    :)
    Pozdrawiam.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Chętnie poczęstowałabym Cię kawałeczkiem (albo dwoma) Mam nadzieję, że następne lata będą równie szalone, jak ten pierwszy :) Pozdrawiam :)

  6. Uwielbiam Twoje przepisy… uwielbiam tęczową nazwe i bardzo Ci dziękuję za liczne inspiracje… czuje niedosyt jak po zjedzeniu jednego małego ciasteczka przy napieczeniu ich całej masy! ! Obyś nigdy nie straciła tej absolutnie fenomenlnej kulinarnej emocji!!

    1. Pastelle Author says:

      To ja dziękuję, za to, że zaglądasz do mnie, za wspaniały, ciepły komentarz. Cieszę się, że moje przepisy się sprawdzają, to największy komplement dla mnie. Zapraszam jak najczęściej i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze nie raz zainspirować Cię do gotowania i pieczenia :) Serdecznie pozdrawiam!

  7. Ja trafiłam tu przez przypadek, jakiś tydzień temu i po prostu pokochałam to miejsce. Wracam tu codziennie licząc na kolejne wpisy. Powodzenia i kolejnych udanych rocznic.

    1. Pastelle Author says:

      Baaardzo dziękuję za przemiłe słowa. Cieszę się, że do mnie trafiłaś i co ważniejsze zostałaś na dłużej. Aż chciałoby się wpaść do kuchni i upiec coś pysznego :) Pozdrawiam cieplutko :)

  8. Gratulacje!! Odkryłam Twojego bloga gdy szukałam rogalików cynamonowych! Były PYSZNE!!! Dziękuję!

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że rogaliki smakowały, to jedne z moich ulubionych :) Dziękuję serdecznie, gorąco pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej :)

  9. Sto lat sto lat :) Gratuluję :* A pomysł na ciasto z puszki MEGA!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję DeeDee. Puszki odstawione „na następny raz” – idealna wielkość i ciekawy kształt – będziemy powtarzać :)

  10. Wyglada jak rolada lodowa ;) swietny !
    Ps. Oby tych urodzin było więcej ;** sciskam

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, zrobię wszystko, by było ich jak najwięcej. Ja łatwo się nie poddaję :)

  11. Tort z puszki jest obłędny! Słyszałam o takiej roladzie, ale nie wiedziałam, że tak świetnie wygląda (i na pewno smakuje!).

    Życzę Ci mnóstwa inspiracji, ton cierpliwości i wiele radości z bloga! Pozdrawiam serdecznie

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Blogowanie, choć czasami nie jest łatwo, o czym na pewno wiesz, to chyba najprzyjemniejsze zajęcie, jakiego się kiedykolwiek podjęłam :)
      Wypiekanie ciasta w puszce tak mnie zachwyciło, że musiałam spróbować. Na pewno będą jeszcze inne wersje, bo efekt i mnie zachwycił.
      :)

  12. Pierwsze urodziny? No, to wielkie gratulacje i oby więcej takich super przepisów. A ja Cię z tej okazji „lajknę” na fb :) Pozdrowionka :)

    1. Pastelle Author says:

      A zapraszam, zapraszam i serdecznie dziękuję za życzenia i odwiedziny :)

  13. WSPANIALY!orginalny i mega apetyczny!Zycze dalszych sukcesow:)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo dziękuję :*

  14. Gratuluję i życzę jeszcze wielu tak fantastycznych pomysłów:)! Tort boski:)!

    1. Pastelle Author says:

      Ślicznie dziękuję, mam nadzieję, że się spełni :) Długo nie mogłam zdecydować się co upiec z tej okazji. Wybór, jakiego dokonałam, okazał się trafny, torcik był pyszny i całkiem nieźle się prezentował :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close