Victoria sponge cake – biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Zdarza się tak, że chociaż nie brakuje mi pomysłów, brakuje mi apetycznych zdjęć do pokazania. Tym razem jest inaczej, bo zebrało mi się już kilka przepisów, które czekają  w kolejce do opublikowania. Jako pierwszy pojawia się więc sztandarowy angielski wypiek – biszkopt królowej Wiktorii – Victoria sponge cake. Ciasto zupełnie inne niż to, które wyobrażamy sobie myśląc o biszkopcie. Maślane i delikatne w smaku, znacznie cięższe niż nasze klasyczne biszkopty, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Nie znaczy to jednak, że ciasto przez to mniej smaczne. Przeciwnie, jest po prostu inne.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, nie wymaga misternych dekoracji, ani specjalistycznego sprzętu. Upieczone biszkopty przekłada się słodką konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Dekorację stanowią świeże truskawki lub najczęściej sam cukier puder. Świetny w porze podwieczorku do filiżanki herbaty.

 

5 z 3 głosów

Victoria sponge cake

Angielski biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 300 ml kremówki 30-36%
  • świeże truskawki do dekoracji opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Mąkę przesiej z proszkiem i dodaj do ciasta w dwóch partiach.
  • Dodaj mleko i ekstrakt i krótko zmiksuj do połączenia składników.
  • Dwie tortownice o średnicy około 20-22cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż po połowie ciasta i wyrównaj łopatką.
  • Wstaw do piekarnika  nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut aż ciasto będzie sprężyste na środku.
  • Ostudź na kratce.
  • Jeśli nadmiernie wyrosły, ostrym nożem zetnij nierówności i umieść je wewnątrz tortu.
  • Gdy biszkopty będą już zimne, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru, lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie.
  • Jeden biszkopt posmaruj konfiturą, a następnie wyłóż śmietanę. Możesz zostawić 1/4 część do górnej dekoracji.
  • Przykryj drugim biszkoptem.
  • Wierzch udekoruj jak przedstawia zdjęcie lub oprósz cukrem pudrem.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska, łatwe

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Twoje zdjęcia mają w sobie coś takiego, że chce się je cały czas oglądać i sprawdzić przepis.:D
    ( wiem że pewnie takie komentarze mogą wkurzyć, ale zapraszam do mnie http://rozowawatacukrowa.blogspot.com) jak coś do wielkie dziękuje :D

  2. Rozumiem, że zdjęcia to Twoje dzieło? :)
    Mówi się, że zaczynamy jeść oczami, więc takie zdjęcia skutecznie rozbudzają apetyt i chęci na upieczenie takiego cudeńka. Nie piekłem wcześniej biszkoptu królowej Wiktorii. Czy mogę przełożyć biszkopt w dwóch miejscach i dać dwie warstwy kremu i konfitury? Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, bez wyjątku.
      Torcik klasycznie przekładany jest raz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby warstw było więcej. Proszę tylko zwrócić uwagę, że piekłam biszkopty w dwóch jednakowych tortownicach, więc warstw kremu będzie trzy i prawdopodobnie będzie trzeba zwiększyć ilość bitej śmietany i konfitury. Gdyby natomiast piec ciasto w jednej formie, należy wydłużyć czas pieczenia.

  3. Coś pięknego!

  4. Taaaakii wysoki, taaaki piękny<3

  5. Piękne ciasto! Masz rację z tymi zdjęciami! Przepisy bez fotek, to nie to samo. Są mniej wiarygodne, a poza tym jesteśmy wzrokowcami! :)

  6. Przeglądam Twój blog i przyznaję, że jestem pod wielkim wrażeniem. Fajne, ciekawe przepisy, niesamowite zdjęcia (artystyczne). Oby tak dalej. Spróbuję kiedyś zrobić to ciasto, tylko nie wiem, czy wyjdzie mi ta truskawkowa piramida ;)

  7. Jejku ale to wygląda imponująco. Zaopatrzyłam się wczoraj w pyszne truskawki i właśnie kombinuję co z nich zrobić;)

  8. Czy w przepisie jest błąd? W pozostałych przepisach na sponge cake nie ma mleka. Chciałabym zrobić i boję się, że nie wyjdzie. Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      To biszkopt w stylu angielskim, zupełnie inny, cięższy, niż te, które znamy z naszych stołów. Nigdy nie miałam problemów z tym przepisem, natomiast jeśli szuka Pani klasycznego biszkoptu w polskim stylu, to polecam jako bazę wykorzystać ten https://www.osmykolorteczy.pl/biszkopt-z-truskawkami-prosty-i-lekki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close