Victoria sponge cake - biszkopt z truskawkami królowej Wiktorii

Victoria sponge cake – biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Zdarza się tak, że chociaż nie brakuje mi pomysłów, brakuje mi apetycznych zdjęć do pokazania. Tym razem jest inaczej, bo zebrało mi się już kilka przepisów, które czekają  w kolejce do opublikowania. Jako pierwszy pojawia się więc sztandarowy angielski wypiek – biszkopt królowej Wiktorii – Victoria sponge cake. Ciasto zupełnie inne niż to, które wyobrażamy sobie myśląc o biszkopcie. Maślane i delikatne w smaku, znacznie cięższe niż nasze klasyczne biszkopty, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Nie znaczy to jednak, że ciasto przez to mniej smaczne. Przeciwnie, jest po prostu inne.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, nie wymaga misternych dekoracji, ani specjalistycznego sprzętu. Upieczone biszkopty przekłada się słodką konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Dekorację stanowią świeże truskawki lub najczęściej sam cukier puder. Świetny w porze podwieczorku do filiżanki herbaty.

 

angielski biszkopt z truskawkami

Victoria sponge cake

Angielski biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska, łatwe
Porcji: 10 porcji

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 300 ml kremówki 30-36%
  • świeże truskawki do dekoracji opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Mąkę przesiej z proszkiem i dodaj do ciasta w dwóch partiach.
  • Dodaj mleko i ekstrakt i krótko zmiksuj do połączenia składników.
  • Dwie tortownice o średnicy około 20-22cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż po połowie ciasta i wyrównaj łopatką.
  • Wstaw do piekarnika  nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut aż ciasto będzie sprężyste na środku.
  • Ostudź na kratce.
  • Jeśli nadmiernie wyrosły, ostrym nożem zetnij nierówności i umieść je wewnątrz tortu.
  • Gdy biszkopty będą już zimne, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru, lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie.
  • Jeden biszkopt posmaruj konfiturą, a następnie wyłóż śmietanę. Możesz zostawić 1/4 część do górnej dekoracji.
  • Przykryj drugim biszkoptem.
  • Wierzch udekoruj jak przedstawia zdjęcie lub oprósz cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

10 Odpowiedzi

  1. Rozumiem, że zdjęcia to Twoje dzieło? :)
    Mówi się, że zaczynamy jeść oczami, więc takie zdjęcia skutecznie rozbudzają apetyt i chęci na upieczenie takiego cudeńka. Nie piekłem wcześniej biszkoptu królowej Wiktorii. Czy mogę przełożyć biszkopt w dwóch miejscach i dać dwie warstwy kremu i konfitury? Pozdrawiam

    1. Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa, bez wyjątku.
      Torcik klasycznie przekładany jest raz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby warstw było więcej. Proszę tylko zwrócić uwagę, że piekłam biszkopty w dwóch jednakowych tortownicach, więc warstw kremu będzie trzy i prawdopodobnie będzie trzeba zwiększyć ilość bitej śmietany i konfitury. Gdyby natomiast piec ciasto w jednej formie, należy wydłużyć czas pieczenia.

  2. Przeglądam Twój blog i przyznaję, że jestem pod wielkim wrażeniem. Fajne, ciekawe przepisy, niesamowite zdjęcia (artystyczne). Oby tak dalej. Spróbuję kiedyś zrobić to ciasto, tylko nie wiem, czy wyjdzie mi ta truskawkowa piramida ;)

  3. Czy w przepisie jest błąd? W pozostałych przepisach na sponge cake nie ma mleka. Chciałabym zrobić i boję się, że nie wyjdzie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *