Waniliowe motylki – przepis z ciasta francuskiego

Przychodzi czasem taka godzina w ciągu dnia, że miałoby się ochotę zjeść coś dobrego. Najczęściej wówczas w lodówce nic nam nie podchodzi, a pojemnik na ciastka od dawna świeci pustką.

Tak też było i tym razem. Dziewczynki za kilka chwil miały wrócić z podboju placu zabaw. Najczęściej już od progu słyszę ich burczące brzuszki. Tylko głód jest w stanie przyciągnąć je do domu w słoneczną pogodę. Postanowiłam wykorzystać zalegające ciasto francuskie, a z powodu braku pomysłu na finezyjne nadzienie, postawiłam na skromny cukier z aromatyczną wanilią. Aby przekąska nie okazała się zbyt nudna dla moich „pirackich księżniczek” uformowałam je w urocze motylki. Taki przepis z ciasta francuskiego to as w rękawie każdej mamy.

Upiekły się w zaledwie kilka chwil, a zaczęły znikać jeszcze podczas sesji zdjęciowej. Ciasteczka w komplecie z porcją świeżych truskawek i kubkiem kakao wystarczyły za cały podwieczorek.

Ja za to dostałam maleńki bukiecik świeżo zerwanych stokrotek. Prosto z serca.

Zarzekałam się, że następny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego będzie bazował na domowym wyrobie, jednak nie przypuszczałam nawet, że temperatury będą biły rekordy, jakich nie powstydziłyby się tropiki. Ciasto francuskie kocha chłód i w upalny dzień nie najlepiej współpracuje z wałkiem. Pozostawię więc jego przygotowanie na bardziej przychylne warunki i posilę się zakupionym rulonikiem. Z tego też względu dzisiejszy przepis będzie bardziej instrukcją przygotowania motylków niż konkretnym przepisem. Niemniej jednak motylki są tak urocze, że z pewnością są warte zapamiętania.

Jako nadzienia można użyć tak jak ja, cukru waniliowego lub zastąpić go zwykłym z dodatkiem cynamonu, mielonych migdałów, orzechów, kokosu lub czekolady.

Składniki:

  • porcja ciasta francuskiego ok 300g
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 20g rozpuszczonego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuść.
  • Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy, posmaruj masłem za pomocą pędzelka i oprósz dość obficie cukrem waniliowym.
  • Złóż ciasto niezbyt ściśle zgodnie z instrukcją przedstawioną na fotografii.
  • Krój ostrym nożem około 2cm odcinki.
  • Każdy kawałek przetnij w taki sposób, by ostatnia warstwa ciasta pozostała w całości.
  • Rozciągnij przecięte części na boki i uformuj motylki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając wolne przestrzenie, by miały miejsce do wyrośnięcia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut lub do zarumienienia.
  • Ostudź.

Smacznego!

9 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *