Wegetariański smalczyk cebulowy

Kto co rano przygotowuje kanapki do pracy i szkoły ten wie, jak nudne potrafi być układanie na nich wciąż tego samego. Szynka, ser, pomidor, sałata… majonez, masło – wymieniać można długo, ale na ważne miejsce zasługują tu różnorakie pasty do chleba i smarowidła. Rzadko je robimy i nie doceniamy ich potencjału, a to właśnie one nadają naszym drugim śniadaniom charakteru. Ostatnim moim odkryciem jest wegetariański smalczyk cebulowy. Pyszny i prosty do przygotowania, a wszystko zaczęło się od wielkiej torby cebuli… Była zupa cebulowa i chrupiące krążki, ale torba wciąż była niemal pełna…

Smarowidło do chleba okazało się strzałem w punkt, bo robiłam już 3 razy i będą kolejne, bo kanapki w tej odsłonie są naprawdę rewelacyjne. Kto lubi smak smażonej cebulki, ten z pewnością polubi ten smalczyk.

A wielka torba cebuli w końcu maleje…

 

Wegetariański smalczyk cebulowo jabłkowy
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
25 mins
 

Smarowidło do chleba

Rodzaj Dania: Do chleba, Śniadanie
Kuchnia: Wegetariańska
Składniki
  • 500 g cebuli
  • 500 g jabłek najlepsze będą twarde i kwaskowe
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól pieprz
  • 2 gałązki tymianku
Przygotowanie krok po kroku
  1. Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
  2. Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
  4. Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
  5. Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
  7. Przełóż do słoiczka i schłódź.
  8. Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.
Uwagi do Przepisu

Aby uzyskać wegańską wersję, zamień masło na jego wegański odpowiednik wysokiej jakości.

 

Zobacz inne przepisy na pasty do chleba:
0

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu