Wegetariański smalczyk cebulowy

Kto co rano przygotowuje kanapki do pracy i szkoły ten wie, jak nudne potrafi być układanie na nich wciąż tego samego. Szynka, ser, pomidor, sałata… majonez, masło – wymieniać można długo, ale na ważne miejsce zasługują tu różnorakie pasty do chleba i smarowidła. Rzadko je robimy i nie doceniamy ich potencjału, a to właśnie one nadają naszym drugim śniadaniom charakteru. Ostatnim moim odkryciem jest wegetariański smalczyk cebulowy. Pyszny i prosty do przygotowania, a wszystko zaczęło się od wielkiej torby cebuli… Była zupa cebulowa i chrupiące krążki, ale torba wciąż była niemal pełna…

Smarowidło do chleba okazało się strzałem w punkt, bo robiłam już 3 razy i będą kolejne, bo kanapki w tej odsłonie są naprawdę rewelacyjne. Kto lubi smak smażonej cebulki, ten z pewnością polubi ten smalczyk.

A wielka torba cebuli w końcu maleje…

 

5 z 3 głosów

Wegetariański smalczyk cebulowo jabłkowy

Smarowidło do chleba
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 500 g cebuli
  • 500 g jabłek najlepsze będą twarde i kwaskowe
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól pieprz
  • 2 gałązki tymianku

Sposób przygotowania

  • Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
  • Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
  • Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
  • Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i schłódź.
  • Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.

Podpowiedzi i notatki

Aby uzyskać wegańską wersję, zamień masło na jego wegański odpowiednik wysokiej jakości.
Okazja: Do chleba, Śniadanie
Rodzaj dania: Wegetariańska

 

Zobacz inne przepisy na pasty do chleba:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close