Wielkanocne brioche – brioszki kurczaczki

 

Zupełnie nie czuję nadchodzącej Wielkanocy. Nie dość, że tego roku obchodzimy ją bardzo szybko, to jeszcze ta nieodpuszczająca zima za oknem… No może tylko coroczne osłabienie zwiastuje, że niedługo powinno się wokół zazielenić.

Mimo wszystko o świętach zapomnieć nie zamierzam i serwuję urocze brioszki, do złudzenia przypominające wielkanocne kurczaczki. Może zagoszczą na Waszych stołach podczas wielkanocnego śniadania i zauroczą biesiadników swoją urodą i maślanym smakiem. Wyśmienicie smakują z mlekiem, świeżym masłem i domową konfiturą.

 

 

 

 

No ratings yet

Wielkanocne brioszki kurczaczki

Porcji 8 sztuk
Czas przygotowania 2 godziny 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 2 godziny 25 minuty

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka małych rodzynek

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Oprószyć mąką i odstawić do chwili aż zaczną pracować, na ok 15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski.
  • Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka i chłodne masło i roztrzepać.
  • Do przesianej mąki dodawać płyn mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i rosnąć pod dłońmi. Nie powinno zająć to więcej niż 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok 18-20cm. Wałeczki wiązać w supełki. Z jednej strony uformować dziobek ptaszka, a drugi koniec ponacinać nożem, formując ogonek (patrz zdjęcie powyżej)
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 90 minut.
  • Do wyrośniętych bułeczek wciskać małe rodzynki z miejscu oczu.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 15 minut.

Podpowiedzi i notatki

Kurczaczki powstały na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci.
Okazja: Wypieki

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Słodziutkie :) I teraz zróbmy pojedynek- zające kontra kurczaki :)

    1. :) To jak obstawiasz?

  2. Jakie ładne kurczaczki :)
    Pozdrowienia :)

  3. Ale fajowe! Śliczne :)

  4. no tak, wcale nie czuć że się zbliżają święta, już prędzej Boże Narodzenie …

    piękne i aż skoda ich jeść :)

    1. Pastelle Author says:

      Moje dzieciaki zajadały brutalnie zaczynając od oczu ;) Oczywiście nie obyło się bez kupy śmiechu :D

      1. o jakie one brutalne :D

        1. Pastelle Author says:

          Jak to dzieci ;)

  5. haha… śliczny kurczok :D super świąteczna inicjatywa, muszę przemyśleć czy nie spróbować podobnych u siebie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close