Wieprzowina po szanghajsku – przepis na stir fry

Gotowanie w woku jest jak magia. W zależności od tego w jakiej kolejności wrzuca się składniki, można osiągnąć różne efekty. Buchająca para z garnka, aromat dymu i to tempo – w żaden inny sposób nie gotuje się w takim tempie. Warto mieć więc przygotowane wszystko wcześniej. Gdy odkryłam jaką frajdę sprawia mi gotowanie w woku, bardzo zbliżyłam się do kuchni azjatyckiej. W kuchennych szafkach pojawiły się egzotyczne smaki, a ja wiele nauczyłam się od czasu, gdy szczytem moich możliwości był sos słodko – kwaśny i kurczak z ananasem.

I takim sposobem powstała wieprzowina w szanghajskim stylu z makaronem chow mein. Pomimo wszystko jest to proste do przygotowania danie, w miarę szybkie, sycące, a jednocześnie niezbyt ciężkie – pikantne, ze słodko-gorzką karmelową nutą. Świetne do przygotowania jako obiad dla całej rodziny w środku tygodnia i nie tylko.

Składniki:(ok.4 porcje)

      • 500g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
      • 1 mała papryczka chili
      • 2 ząbki czosnku
      • 1cm kawałek kłącza imbiru
      • 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
      • 1 łyżka cukru
      • 3 łyżki mirinu
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
      • 2 szklanki wody
      • 2 dymki
      • pęczek kolendry
      • 1 opakowanie makaronu chow mein

Przygotowanie krok po kroku:

    • W garnku zagotuj wodę.
    • W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Do wrzątku wrzuć mięso i obgotuj przez 2 minuty. Odsącz i osusz.
    • Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj.
    • Rozgrzej wok. Dodaj olej, a następnie cukier. Poczekaj aż się skarmelizuje, a następnie dodaj obgotowane mięso.
    • Wymieszaj aż całe pokryje się karmelem.
    • Dodaj czosnek, chili i imbir. Wymieszaj.
    • Dodaj mirin, oba sosy sojowe i ponownie zamieszaj.
    • Dolej wodę i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlej wodą.
    • Gdy mięso będzie miękkie, dolej wody tak, aby powstał lekki sos. W garnku musi być sporo płynu, około 1 szklanki.
    • W razie konieczności dopraw do smaku solą.
    • Do woka dodaj makaron i przykryj. Zaczekaj aż zmięknie. Wymieszaj.
    • Dodaj posiekaną ukośnie dymkę oraz część kolendry. Resztę pozostaw do dekoracji.
    • Podawaj od razu.

Smacznego!

0

8 Odpowiedzi

  1. też lubię gotować w woku.
    Masz rację, że to magia :)
    Bardzo fajna propozycja na wieprzowinę.
    I jak zawsze śliczne i apetyczne zdjęcia.

    Na deser polecam od siebie niskokaloryczną szarlotkę bez gotowania.
    Robi się szybko – 15 minut i jest gotowa.
    Może być bezglutenowa a na pewno nie przeszkadza w odchudzaniu.

    Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu