Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Sałatka makaronowa ze szpinakiem i serem provolone
Będzie świetna jako dodatek do dania głównego, a także podczas karnawałowych spotkań i domówek.
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
8
minuty
minut
Czas całkowity
23
minuty
minut
Składniki
170
g
makaronu np świderki
100
g
szpinaku baby
100
g
pomidorków koktajlowych
50
g
szalotki lub cebuli
80
g
sera provolone
20
g
pesto z bazylii
75
ml
oliwy extra vergine
30
ml
octu z czerwonego wina
15
ml
płynnego miodu
20
g
orzeszków pinii lub migdałów w słupkach
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Ostudź.
W niewielkim naczyniu energicznie wymieszaj oliwę, ocet, miód oraz sól i pieprz. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodaj łyżeczkę wody.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidorki na połówki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub zeskrob nożem wiórki.
W dużej misce wymieszaj schłodzony makaron cebulę, pomidorki, szpinak i połowę sera. Polej sosem i pesto. Wymieszaj dokładnie.
Przed podaniem posyp pozostałym serem oraz orzeszkami piniowymi.
Okazja:
Sałatka