150mlbulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
1łyżeczkasuszonych pomidorów mielonych lub w płatkach
1/2łyżeczkipłatków chili
sólpieprz do smaku
35mloliwy
Sposób przygotowania
Łososia oczyść i osusz. Podziel na porcje i oprósz solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki oliwy i usmaż łososia na złoty kolor 1-2 minuty z każdej strony w zależności od wielkości kawałków. Przełóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Po minucie podlej całość winem lub bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj o połowę.
Dodaj kremówkę i dopraw chili, mielonymi suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Zagotuj.
Do sosu włóż kawałki łososia i lekko podgrzej przez chwilę.