300ggrzybów leśnych np podgrzybków - świeżych lub mrożonych
1średnia cebula
2ząbkiczosnku
35mloliwy
1łyżeczkamajeranku
1niewielka gałązka rozmarynu
1/2łyżeczkipłatków chili
sólpieprz do smaku
po 1-2 jajku na porcję
50gparmezanulub wegetariańskiego odpowiednika
Sposób przygotowania
Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku przez około 12 minut. Odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Cebulę pokrój z dużą kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i grzyby z rozmarynem.
Po 2-3 minutach dodaj ugotowaną kaszę i podsmaż chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i majerankiem.
Naczynia do zapiekania rozgrzej w piekarniku przez kilka minut.
Rozłóż całość do pojedynczych żaroodpornych miseczek lub do jednego naczynia. Zrób lekkie wgłębienia w kaszy i wbij w nie jajka. Oprósz lekko solą i skrop oliwą.
Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu aż jajka się zetną.
Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.