Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
25
minuty
minut
Składniki
1
duża główka sałaty radicchio lub 4 mniejsze
1
średnia czerwona cebula
1
mały granat
50
ml
oliwy
30
ml
octu balsamicznego dobrej jakości
30
ml
płynnego miodu
sól
pieprz
po gałązce rozmarynu i tymianku
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Cebulę pokrój w ósemki i podziel na cząstki.
Radicchio pokrój na cząstki (u mnie 16-tki) w taki sposób, by pozostały połączone. Ułóż na blasze, rozsyp cząstki cebuli
Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj delikatnie.
Piecz około 15-20 minut aż sałata zarumieni się i zmięknie.
Jeszcze gorącą radicchio przełóż na półmisek razem z cebulą. Polej miodem i balsamico.
Posyp ziarnami granata. Podawaj do serów lub pieczonego mięsa.
Okazja:
Przystawka