ok. 1/2 kg cytryn - najlepiej niewoskowanych lub bio - 6 sztuk
1/3szklankigruboziarnistej soli morskiej
1-2liścielaurowe
kawałekkory cynamonowej
2-3ziarnaziela angielskiegoopcjonalnie
Sposób przygotowania
cytryny wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Osusz i pokrój na ćwiartki - większość przepisów mówi, by naciąć owoce na krzyż, nie rozcinając ich do końca. Jednak jeśli chcecie przygotować mniejszą ilość, lepiej pokroić je na ćwiartki, łatwiej ułożyć je w słoju.
Z pozostałych 3 cytryn wyciśnij sok.
Zagotuj wodę w czajniku.
W czystym słoju układaj ciasno ćwiartki cytryn przesypując kolejne warstwy solą.
Dodaj liść laurowy i cynamon oraz ziele angielskie.
Zalej sokiem z cytryn i dolej gorącej wody aż do całkowitego zakrycia cytryn.
Ostudź, a następnie trzymaj w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni, delikatnie wstrząsając co jakiś czas.