250gdowolnego makaronu - u mnie Fusilli Lunghi Bucati
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Dynię umyj i pokrój w kostkę. Jeśli używasz innej odmiany niż hokkaido, obierz ją ze skórki.
Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy, sambal, sok z cytryny, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, by dynia całkowicie pokryła się przyprawami.
Wstaw do piekarnika pod przykryciem lub folią aluminiową na 10 minut. W tym czasie odsącz z zalewy soczewicę.
Wyjmij dynię z piekarnika i zalej ją mleczkiem kokosowym. Piecz kolejne 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Na talerze rozłóż po porcji makaronu, na wierzch wyłóż upieczone warzywa i posyp kolendrą.