Żurawinę i 100g cukru trzcinowego włóż do niewielkiego garnka, dodaj 1-2 łyżki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż owoce zmiękną, a całość zacznie lekko gęstnieć. Odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Masło roztop z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali aż do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier i sól i wymieszaj ręcznie.
Mieszając rózgą, dodawaj po jednym jajku. Po wmieszaniu ostatniego, dodaj mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto. Na nim rozłóż łyżką serek mascarpone, a pomiędzy nim rozłóż niedbale sos żurawinowy. Lekko przemieszaj wykałaczką lub końcówką noża.
Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu aż patyczek wsunięty w ciasto będzie czysty.