Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami
Porcji 3
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
1średni kalafior
pęczek pietruszki
1granat
50gmigdałów w słupkach
2-3dymki
ok 50ml oliwy EV
płatki chiliok 1/4 łyżeczki
25mlpłynnego miodu
1/4łyżeczkicynamonu
25mloctu z czerwonego wina
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu aż się zarumieni. Przełóż do miski i ostudź.
Migdały upraż na suchej patelni. Przestudź.
Owoce granata obierz ze skóry i błon.
Dymkę pokrój niezbyt drobno.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z kalafiorem.
Dopraw płatkami chili, miodem, cynamonem, 30ml oliwy, octem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, o ile to konieczne.
Podawaj jako wegetariańską sałatkę lub dodatek do mięs, np z grilla.