Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Łatwe ciasto cynamonowe
Porcji
20
cm x 30cm
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
3
szklanki
mąki tortowej
1/2
szklanki
cukru
3
jajka
80
g
masła
325
ml
mleka
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
2
łyżeczki
ekstraktu waniliowego
1/2
szklanki
trzcinowego cukru
1
łyżka
cynamonu
1
łyżka
ciemnego kakao
1
łyżka
mąki tortowej
45
g
masła
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Roztop obie porcje masła.
Składniki polewy cynamonowej ( 1/2 szklanki trzcinowego cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki oraz 45g roztopionego masła) wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
Mąkę przesiej.
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do "suchego patyczka".
Ostudź na kratce.
Okazja:
Deser
Rodzaj dania:
Ciasta, łatwe