Ser, cukier, mleko kokosowe, jajka krótko zmiksuj na wolnych obrotach robota kuchennego. Tylko do połączenia się składników.
Dodaj wiórki kokosowe oraz obie mąki i wymieszaj dokładnie.
Masę przelej do okrągłej tortownicy o śr. 20cm (dno wyłożone pergaminem).
Do żaroodpornego naczynia wlej gorącą wodę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika, a pod nim postaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ser się zetnie.
Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim co najmniej 30-60 minut lub do ostygnięcia.
Borówki zasyp trzcinowym cukrem w niewielkim garnku. Dodaj łyżkę wody i zagotuj. Od razu zdejmij z ognia i wystudź.
Wystudzony sernik schłódź.
Borówki wyłóż na wystudzony sernik, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.