sernik

Sernik kokosowy z borówkami

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 500 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 12 g mąki pszennej 1 łyżeczka
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 1 pełna łyżka
  • 90 g wiórków kokosowych 1 szklanka
  • ok 300g borówek
  • 50 g cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C. Zagotuj wodę.
  • Ser, cukier, mleko kokosowe, jajka krótko zmiksuj na wolnych obrotach robota kuchennego. Tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj wiórki kokosowe oraz obie mąki i wymieszaj dokładnie.
  • Masę przelej do okrągłej tortownicy o śr. 20cm (dno wyłożone pergaminem).
  • Do żaroodpornego naczynia wlej gorącą wodę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika, a pod nim postaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ser się zetnie.
  • Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim co najmniej 30-60 minut lub do ostygnięcia.
  • Borówki zasyp trzcinowym cukrem w niewielkim garnku. Dodaj łyżkę wody i zagotuj. Od razu zdejmij z ognia i wystudź.
  • Wystudzony sernik schłódź.
  • Borówki wyłóż na wystudzony sernik, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!