Jajka, mąkę, mleko, 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu oraz cukier umieść w blenderze i miksuj aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona.
Na ogniu postaw żeliwną patelnię o średnicy około 22cm (lub inną ciężką, którą można wstawić do piekarnika) i dobrze ją rozgrzej. W międzyczasie ułóż pomidorki razem z gałązką w niewielkim naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni roztop klarowane masło i wylej przygotowane ciasto naleśnikowe. Od razu wstaw patelnię do piekarnika razem z przygotowanymi pomidorami.
Całość piecz 15-20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmij i pozostaw na kilka minut, aby dutch baby spektakularnie opadł. W powstałym wgłębieniu ułóż upieczone pomidorki i polej powstałym pod nimi sosem.
Udekoruj świeżą bazylią i podawaj. Świetnie smakuje także ze świeżą mozzarellą