ok. 8 plasterków szynki parmeńskiejlub innej dojrzewającej
pęczek świeżego koperku
40gmasła klarowanego
ok. 1/2 główki młodej kapusty
1marchewka
1średnia cebula lub szalotka
sólpieprz
2-3liścielaurowe2,3 ziarna ziela angielskiego
1/4łyżeczkimielonego kminku
Sposób przygotowania
Schab rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz lekko solą, pieprzem i z jednej strony obficie posiekanym koperkiem. Zroluj dość ściśle. Zawiń w szynkę parmeńską i ewentualnie zepnij szpilką, ale nie jest to niezbędne.
Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko cygara schabowe z każdej strony. Przełóż na talerzyk.
Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż aż zacznie mięknąć.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na niemal gotowej kapuście ułóż mięso polej wytrąconymi z niego sokami i zapiecz 15 minut w piekarniku.
Podawaj od razu po przygotowaniu z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.