700gświeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki400g
100gcebuli
2ząbkiczosnku
30mloliwy
szczyptaszafranu
ok. 500ml bulionu
500gfiletów ryb morskichłosoś, dorsz, itp
100gżywych małży
opcjonalnie kilka krewetek
kilka gałązek świeżego tymianku
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.