Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 2 godzinygodzin15 minutyminut
Składniki
3szklankimąki chlebowej 720
1,5szklankimąki pełnoziarnistej 2000
1szklankapłatków owsianych
1/3szklankiotrębów pszennych
7gsuszonych drożdży instant
2łyżeczkisoli
1/4szklankipłynnego miodu
1szklankamleka
1szklankawody
3łyżkioliwy
do posypania - łyżka miodułyżka płatków owsianych
Sposób przygotowania
Mleko i wodę podgrzej z miodem. Do ciepłego płynu wsyp drożdże i zostaw na 5 minut.
Dodaj mąkę, otręby, płatki owsiane, sól oraz oliwę i zarób ciasto.
Wyrabiaj przez 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jak najmniej podsypuj mąką.
Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz na prostokąt, zroluj ciasno, końcówki dokładnie sklej ze sobą formując podłużny bochenek lub dwa mniejsze.
Przełóż na blachę złożeniem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięty bochenek posmaruj podgrzanym miodem i posyp płatkami owsianymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz z parą przez około 40 minut lub do momentu aż skórka będzie odpowiednio wypieczona.